Hlavní obsah

Kriticky ohrožených sýčků začíná přibývat, radují se ornitologové

Sýček obecný, dříve v Česku velmi hojná sovička, nyní kriticky ohrožená, má o něco větší populaci než v minulosti. Podle výsledků jarního sčítání je počet zjištěných samečků rekordní.

Foto: ČSOP Nový Jičín

Sýček obecný

Článek

Zatímco v roce 2019 jich ochranáři napočítali 56, letos jich bylo celkem 68. V tak nízké populaci, kde se každý jedinec počítá, je to již výraznější posun. Za zvýšením počtu stojí projekty ochránců přírody i loni přemnožení hraboši.

Na severozápadě Čech, kde je hlavní oblast výskytu sýčků v Česku, byla nejtvrdší zima za posledních sedm let, což sčítání samečků pozdrželo.

„Letošní počet zaznamenaných teritorií v jádrové populaci v severozápadních Čechách je vyšší proti minulým rokům, na čemž se pravděpodobně projevila loňská úspěšná hnízdní sezona, při které jsme z důvodu přemnožení hrabošů zaznamenali rekordní počet hnízdících párů i počtu vylíhnutých mláďat,“ řekl Právu přední odborník na výzkum a ochranu sýčků Martin Šálek.

Krkonošští pytláci decimují vzácné ptáky

Domácí

Při monitoringu ornitologové objíždějí lokality sýčků, kde pustí nahrávku samečka. Místní sýček se pak začne ozývat, obhajuje si své teritorium. „Máme i diktafony na celonoční sledování, které ukryjeme v určitém teritoriu, a pak celonoční záznam analyzujeme, jestli se tam sýček objeví,“ popsal Šálek.

Ornitologové plánují rozeznávat jednotlivé sýčky podle jejich nahraného hlasu. „Jako my máme tón, výšku a barvu hlasu, tak i ptáci to mají též. Chceme vyvinout metodu, která jednotlivé ptáky určí bez chytání,“ doplnil Šálek.

Dvojnásobný čapí vdovec pečuje na Trutnovsku o čtveřici mláďat

Koktejl

Zhruba ještě před sto lety žily v Česku desítky tisíc párů této malé sovy, ránu jim ale zasadilo intenzivní zemědělství. I přes nyní vyšší počet jedinců má dříve velmi hojná sova stále namále, v celém Česku žije dohromady posledních 100 až 130 párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám