Hlavní obsah

Kremlík Babiše nepřesvědčil, premiér chce zakázku na e-shop řešit dál

Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojený s výsledkem páteční schůzky s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) a šéfem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyňkem Hořelicou. Kritizovanou zakázku na e-shop pro prodej dálničních známek za 400 milionů chce dál řešit. V plánu má například schůzku se zástupci velkých českých e-shopů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Nejsem spokojený. Byl jsem sice ministrem a šéfem SFDI ujištěn, ze všechno šlo podle zákona a teď udělají maximum, aby se ze zakázky vyjmuly části, které nemusí být v utajeném režimu, a tím se výrazně zlevnila. Tím to ale pro mě nekončí. Chci se tomu věnovat, potkám se i se zástupci velkých e-shopů,” řekl po schůzce Babiš.

Zakázka na e-shop má vyjít na 400 milionů korun, což se stalo terčem velké kritiky. Odborníci tvrdí, že podobný projekt by v soukromé sféře stál jen zlomek této částky.

Slovensko za podobný projekt zaplatilo v přepočtu 75 milionů korun. K této informaci se Kremlík v České televizi odmítl vyjádřit.

E-shop za 400 milionů? Je to příliš, měl by stát zlomek, říká jeden z nejvyšších šéfů Alzy

Domácí

Ministr dopravy v pátek po schůzce s premiérem uvedl, že se zakázku pokusí zlevnit.

Zakázka byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena klasická veřejná soutěž. Podle šéfa fondu Hořelici byl tento postup zvolen kvůli požadavkům zpravodajských a bezpečnostních služeb. Ty chtěly patrně zamezit tomu, aby se informace o jejich vozidlech objevily v registru a měla se na ně vztahovat výjimka, uvedla ČTK.

Kritizoval ji například člen sněmovního podvýboru pro dopravu Lukáš Černohorský (Piráti), podle kterého může být speciální režim pro vozidla zpravodajských služeb kontraproduktivní, když se právě na udělené výjimky mohou zaměřit například hackeři. Přesné důvody utajení nechtěli zástupci SFDI s odvoláním na zákon komentovat.

Zakázku na e-shop zkusíme zlevnit. O kolik? To nevíme, prohlásil Kremlík

Domácí

Babiš v pátek dodal, že o podobných zakázkách musí vědět celá vláda včetně zmocněnce pro digitalizaci, v pondělí bude kabinet zakázku řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám