Hlavní obsah

Královéhradecký kraj dostal pokutu 800 tisíc za chybný nákup nábytku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký kraj bude zřejmě muset zaplatit pokutu 800 tisíc korun. Při pořízení nábytku do Regiocentra Nový pivovar se totiž krajský úřad dopustil správního deliktu a nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Článek

Kraj rozšířil předmět leasingu o dodávku mobilního a vestavěného atypického nábytku a výrobky za více než 35 milionů korun v jednacím řízení bez vyhlášení veřejné soutěže. Rozhodnutí ÚOHS, které v úterý odpoledne dorazilo na krajský úřad a nyní jej zkoumají krajští právníci, je zatím nepravomocné a kraj se proti němu může odvolat. O postupu, který ÚOHS označil za správní delikt, rozhodla v dubnu 2007 na své schůzi Rada Královéhradeckého kraje.

O rozhodnutí ÚOHS informoval ve středu dopoledne hejtman Lubomír Franc (ČSSD) krajskou radu. „Přestože jde o rozhodnutí, které učinili naši předchůdci, jsme především rozumní hospodáři a chceme zabránit zbytečným finančním ztrátám. Je to velice nepříjemná věc: podle dokladů, které máme k dispozici je cena pořízeného nábytku pro pivovar přemrštěně vysoká. Nyní máme jasné rozhodnutí z nezávislého zdroje, že některé praktiky při realizaci projektu přeměny hradeckého pivovaru byly minimálně podezřelé. Pokud bude muset kraj pokutu zaplatit kvůli chybnému postupu bývalých radních, vznikne hmatatelná škoda, jejíž příčiny bychom chtěli vyšetřit,“ uvedl Franc.

Pokud by kraj zadal výběrové řízení na nábytek podle zákona, mohla být vysoutěžená cena pořízeného nábytku nižší. Kraj by totiž dodržením zákonného postupu mohl získat do soutěže také jiné nabídky za výhodnějších podmínek. „Nelze vyloučit, že pokud by kraj dodržel postup stanovený zákonem a veřejnou zakázku by zadal podle zákona, mohl obdržet i nabídky jiných uchazečů. Ti by mohli nabídnout nižší cenu než jediný krajem oslovený uchazeč,“ napsal v odůvodnění rozhodnutí ÚOHS.

Reklama

Výběr článků

Načítám