Hlavní obsah

Kraj nesmí v opavské lékárně hradit za pacienty poplatky, rozhodl soud

– OPAVA • Aktualizováno
Právo, Novinky, plk, hon, alt, kij

Krajský soud v Ostravě vydal v úterý předběžné opatření, na jehož základě nesmí krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Článek

Žalobu k soudu proti nekalé soutěži podal majitel soukromé lékárny v Opavě Marek Hampel. Vadilo mu, že pacienti budou samozřejmě dávat krajské lékárně přednost, protože tam ušetří 30 korun za recept. Podle něj jde o nekalou soutěž a postup kraje poškozuje soukromé lékárny.

Třicetikorunové poplatky hradí kraj za pacienty v krajských lékárnách a ambulancích od 1. února. Jen v lékárně opavské Slezské nemocnice zaplatil za únor 360 450 korun. „Mohu potvrdit jen to, že soud vydal v této věci předběžné opatření. Nemohu vám ale říct, jak rozhodl a z jakého důvodu. To bude možné až poté, co dostaneme potvrzení, že bylo rozhodnutí jednotlivým stranám doručeno,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbora Plchotová.

Kraj i Slezská nemocnice budou nařízení soudu plně respektovat. „Od dnešního dne musí klienti lékárny Slezské nemocnice v Opavě platit regulační poplatky podle zákona,“ uvedla  mluvčí úřadu Šárka Vlčková a dodala, že zítra budou o předběžném opatření jednat krajští radní.

Mluvčí soudu Plchotová ani mluvčí kraje Vlčková nevědí o tom, že by jiný lékárník z Moravskoslezského kraje požádal o předběžné opatření stejně jako Hampel. Ten vede společnost Krategus, která má lékárny v Hlučíně, Rýmařově, Opavě, Vrbně pod Pradědem a Velké Polomi.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) prohlásil, že jej žádost Hampela ani předběžné opatření soudu nepřekvapuje. „S takovou možností jsme počítali. Máme ale nachystány i další varianty. Můžeme třeba postupovat podobně jako Plzeňský kraj,“ naznačil.  

Žalob může přibývat

Předběžné opatření znamená, že lékárna musí změnit postup do doby, než se o věci definitivně rozhodne. Podle Hampela začnou po tomto verdiktu podávat žaloby i soukromé lékárny v dalších městech.

Poté, co krajské lékárny začaly poplatky odpouštět, zaznamenaly vyšší zájem lidí. Jejich zaměstnanci si stěžovali, že mají více práce s papírováním ohledně poplatků a nezbývá jim čas na to, aby s lidmi mluvili a pořádně jim vysvětlili, jak léky užívat.

„Sledoval jsem celou situaci od začátku února, kdy kraj začal hradit poplatky v lékárně krajské nemocnice za pacienty. Ve své lékárně, která je asi kilometr od krajské lékárny, jsem to velmi pocítil. Nastal u nás odliv pacientů, čímž jsem byl poškozen,“ uvedl majitel soukromé lékárny.

Žalobu k soudu podal před dvěma týdny. Podle jeho slov bude soud teprve o samotné žalobě rozhodovat. „Zatím jde pouze o předběžné opatření, ale nekalá soutěž ze strany krajské lékárny byla díky tomu zastavena,“ uvedl Hampel. Podle něho zatím není stanoven termín soudního projednávání žaloby. Škody, které podle něho utrpěl, zatím nemá vyčíslené, upřesní je ještě v žalobě.

Mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda Právu řekl, že už se předběžným opatřením soudu začali v úterý řídit. „Předběžné opatření respektujeme, dneska už se poplatky od pacientů normálně vybírají,“ uvedl Svoboda. Nyní nemocnice bude čekat na stanovisko krajského úřadu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám