Hlavní obsah

Koupaliště začínají trápit sinice, mohou způsobit zdravotní problémy

• Aktualizováno
Novinky, jim

Některé nádrže v ČR nejsou kvůli zvýšenému výskytu sinic vhodné ke koupání. Největší riziko pro osoby citlivé na sinice hrozí zejména na Orlíku, Skalce na Karlovarsku a na vodní nádrži Žermanice. Zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů pak podle ministerstva zdravotnictví platí na dalších osmi místech.

Sinic je zatím podle hlavního hygienika máloVideo: Novinky

 
Článek

Zhoršenou kvalitu vody lze také předpokládat v oblastech, jimiž se letos prohnaly povodně. Ministerstvo zdravotnictví kvůli zvýšenému riziku nákazou infekčním či jiným onemocněním nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

Jakost vody posuzují hygienici především s ohledem na množství výskytu sinic. Z 89 přírodních koupališť nelze doporučit tři místa v Jihočeském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Vyhnout koupání zde by se měli zejména děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Zvýšené riziko na koupalištích
KrajNázev koupalištěOdběrové místo
JihočeskýVodní nádrž OrlíkVojníkov
KarlovarskýVodní nádrž SkalkaATC Podhoří
MoravskoslezskýVodní nádrž ŽermaniceDolní Domaslavice, Lučina, Soběšovice

Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů pak platí na několika dalších místech v krajích Jihočeském, Plzeňském, Středočeském, Pardubickém, Libereckém, Ústeckém, Zlínském a na Vysočině. Voda je v těchto lokalitách nevhodná pro citlivé jedince, kteří by se měli po koupání osprchovat.

Mírně zvýšené riziko
KrajNázev koupalištěOdběrové místo
JihočeskýVodní nádrž LipnoPláž Horní planá
PlzeňskýRybník Hnačov
StředočeskýPísník Bakov nad Jizerou
PardubickýVodní nádrž SečÚstupky
LibereckýČeská LípaDubice
Hamr na Jezeře
Máchovo jezeroBorný, Doksy, Staré Splavy, Klůček, pláž u hotelu Port
ÚsteckýZbytková jáma dolu Varvažov
VysočinaRybník Kachlička
Rybník Řeka
ZlínskýVodní nádrž Luhačoviceodběrové místo u kempu i u hráz

Zvýšený výskyt sinic může způsobit lidem, kteří se ve vodě zamořené sinicemi vykoupali, zdravotní problémy. Sinice zejména vyvolávají nepříjemné alergické reakce u osob k tomu náchylných, což se projevuje vyrážkami, zarudlýma očima nebo rýmou.

Sinice ale také mohou produkovat různé toxiny, které mohou způsobovat lehké akutní otravy. Postižený pak může trpět střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy, v horším případě i vážnějšími jaterními problémy.

Hygienikové zatím nezaznamenali případ, kdy by sinice způsobily úmrtí plavce, existují však případy úhynu zvěře, která se zamořené vody napila. Pro lidi jsou smrtelné až pravidelné dávky vody vyrobené ze zdroje s masovým rozvojem sinic.

Jak rozeznat sinici od řasy

Sinice se podobají řasám, avšak sinice stoupají ke hladině a shlukují se na ní v podobě zelené kaše nebo drobných, až několik milimetrů velkých částeček, které mohou připomínat jehličí nebo zelenou krupici. Odborníci takové shluky nazývají vodními květy, a právě ty jsou lidskému zdraví nejnebezpečnější. Pokud plavec náhodou polkne vodní květ, může to pro něj znamenat vážné zdravotní komplikace. Hygienikové koupání ve vodě s vodním květem rozhodně nedoporučují.

Laik může nejlépe rozpoznat výskyt sinic tak, že naplní průhlednou láhev vodou a po dobu 20 minut ji nechá v klidu stát na světle. Jestliže se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru sekaného jehličí nebo krupice a voda přitom zůstane čirá, jedná se zřejmě o sinice. Pokud ale zůstane voda zakalená rovnoměrně, či kal klesne ke dnu, zřejmě to budou řasy.

Ještě snazší, ale méně jistá možnost je opatrně vstoupit do vody, aby se nezvířil kal u dna, a sledovat, zda se nevytvoří v okolí kolen ve vodě drobné částečky, což by opět měly být sinice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám