Hlavní obsah

Kopicová by ještě ráda odložila zprávu o mistrovství v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně školství Miroslava Kopicová požádala premiéra Jana Fischera o odklad termínu pro předložení závěrečné zprávy o lyžařském šampionátu v Liberci. Původně mělo ministerstvo zprávu odevzdat do konce roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová.

Článek

Kopicová chce počkat na výsledky kontrol finančních úřadů a příslušné rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. "Bez toho by zpráva o šampionátu byla neúplná," uvedla ve čtvrtek mluvčí úřadu Kateřina Böhmová.

Kopicová již v polovině listopadu vládě předložila návrh opatření, jak v budoucnu zajistit bezpečnější financování velkých sportovních akcí. Její úřad tak reaguje na chyby, kterých se dopustil při pořádání mistrovství. Kvůli podhodnocené finanční a organizační náročnosti akce totiž zůstaly po šampionátu dluhy ve výši 81 milionů korun. Liberci navíc hrozí od antimonopolního úřadu (ÚOHS) stotisícové až miliónové pokuty kvůli způsobu, jakým vypsal tendry související s mistrovstvím.

Nově by měli ministerští úředníci víc dohlížet na organizování podobných akcí a průběžně je kontrolovat. Pokud by chtěl pořadatel navýšit peníze ze státního rozpočtu, jeho žádost by předtím musela schválit ministryně školství, u menších částek by pak navýšení řešila její první náměstkyně. Pořadatelé sportovních akcí by navíc v budoucnu museli předložit detailní sportovní i ekonomický audit chystané akce. Všechny tyto náměty budou podrobněji zpracovány právě v závěrečné zprávě, kterou ministerstvo mělo předložit do konce roku.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Zúčastnilo se ho 660 sportovců z 62 zemí a na závodiště ve Vesci a na Ještědu přišlo více než 170 000 diváků. Rozpočet šampionátu se vyšplhal z původně předpokládané částky 1,1 miliardy, o které se uvažovalo v roce 2005, na více než dvojnásobek. Většinu zaplatili daňoví poplatníci.

Böhmová uvedla, že Kopicová požádala o odklad na základě dohody o společném postupu při vyhodnocení šampionátu s ministrem financí Eduardem Janotou. "Návrh závěrečné zprávy tak bude posouzen a připomínkován ministerstvem financí, které disponuje informacemi ze svých kontrol a perspektivně i závěry finančních úřadů," dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám