Hlavní obsah

Kontroly na Hradě zůstanou. A může za to policie, vzkázala kancelář prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kancelář prezidenta republiky, kterou vede Vratislav Mynář, v pondělí odmítla výzvu dvou pražských zákonodárců za STAN, aby zrušila bezpečnostní kontroly u vstupů do areálu Pražského hradu. Kontroly podle kanceláře provádí policie na základě vlastní analýzy rizik z letošního května.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Bezpečnostní kontroly na vstupech provádí Policie České republiky na základě vlastní analýzy rizik z května roku 2021 a na základě vlastních oprávnění podle zákona,“ stojí v pondělí zveřejněném stanovisku kanceláře prezidenta.

Podle nepodepsané zprávy zveřejněné na hradním webu kancelář pouze dodržuje doporučení těchto složek. „V hodnocení bezpečnostních rizik se Kancelář prezidenta republiky s Policií ČR zcela neshoduje a opakovaně projevila zájem o zmírnění stávajících opatření,“ píše se ve stanovisku dále.

Bezpečí hlavy státu má na starosti Útvar pro ochranu prezidenta, což je celostátní útvar podřízený policejnímu prezidiu, ale traduje se, že se těší velké míře autonomie.

Novinky požádaly policii o reakci na tvrzení Hradu, odpověď zatím nedorazila.

Otevřete už konečně Hrad, píší politici Zemanovi

Domácí

Podle kanceláře zůstává Pražský hrad i nadále otevřený pro veřejnost a je průchozí v souladu s návštěvním řádem.

„Pokus o puč” 

Hradní špičky zároveň obvinily místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku a poslance a místostarostu Prahy 6 Jana Lacinu, kteří ke konci kontrol vyzvali, že se provokacemi snaží vzbuzovat nenávist.

„Kancelář prezidenta republiky doporučuje všem neúspěšným účastníkům pokusu o puč vůči prezidentu republiky v době nemoci prezidenta republiky, aby při výběru dalších témat útoků vůči prezidentu republiky brali v potaz fakta, a nikoli pouze snahu o vlastní zviditelňování v médiích a na sociálních sítích,“ stojí ve zprávě Hradu.

Situace je vážná. Jsme připraveni aktivovat článek 66, shodli se předsedové stran

Domácí

Autor tiskové zprávy se tím vrací k podzimním úvahám zákonodárců o dočasném zbavení Miloše Zemana prezidentských pravomocí kvůli jeho zdravotnímu stavu a umístění na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici. Podle lékařské zprávy Zeman nebyl v době po sněmovních volbách schopen vykonávat pracovní povinnosti.

Obdobné žádosti byly ale posílány hlavě státu i koncem let 2018 a 2020. A i ty kancelář prezidenta odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám