Hlavní obsah

Kontrarozvědka: Na NBÚ se manipulovalo s prověrkami

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve sněmovní komisi kontrolující Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zavládlo velké znepokojení. Poslanci totiž podle TV Nova již dostali tajnou zprávu kontrarozvědky, která detailně popisuje, jak se v letech 1999 a 2000 manipulovalo s bezpečnostními prověrkami.

Článek

Materiál údajně popisuje i případ, kdy prověrku získal člověk dříve napojený na KGB. Podle poslanců jsou tato zjištění natolik vážná, že je nutné vše důkladně prošetřit.

Poslanec Severa: Zpráva mě vyděsila

"Ta zpráva mě jednoznačně vyděsila," řekl lidovecký poslanec Pavel Severa. Zpráva je přísně tajná, mluví se v ní podle televize i o konkrétních zaměstnancích NBÚ, kteří měli bezpečnostní prověrky na objednávku manipulovat. Šlo údajně i o špičky úřadu. "Podílel se na tom ten nejvyšší management NBÚ," řekl Severa.

Někdejší ředitel NBÚ Tomáš Kadlec všechna obvinění odmítá. "Odmítám jakékoliv diskuse o tom, že se tady manipulovalo s prověrkami," řekl televizi Kadlec. Podle BIS prověrkami za záhadných okolností prošli i lidé bezpečnostně nespolehliví. Ve zprávě údajně stojí, že prověrku dostala i osoba dříve napojená na sovětskou tajnou službu.

"Ano, to tam je," potvrdil poslanec Miloš Titz (ČSSD). "Já si tu zprávu přečtu a věřím, že tam nic dramatického nebude," reagoval premiér Jiří Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám