Hlavní obsah

Komora lékárníků se dostala do sporu s konopnými lékárnami

I když léčebné konopí do českých lékáren zatím nedorazilo, v konopných lékárnách si lidé už mohou konopné přípravky koupit. Podle České lékárnické komory konopné lékárny zneužívají názvu lékárna a jejich přípravky nespadají do kategorie léčiv. Jiří Stabla ze společnosti Carun Pharmacy, která označení „konopná lékárna” používá, to odmítl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stabla dodal, že přípravky z konopí nevydávají za léky a při prodeji informují, že konopná mast má schválení jako zdravotnický prostředek. Uvedl také, že zákon umožňuje užít název lékárna komukoli.

"Konopnou mast za lék nevydáváme. Jde o zdravotnický prostředek třídy I. nesterilní a neinvazivní s funkcí podpory hojení pokožky a vazivové tkáně navazující na pokožku," řekl Stabla.

V kupujících je názvem konopná lékárna vytvářen mylný dojem, že jejich zdravotní obtíže řeší kvalifikovaní zdravotníci.
prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba

Firma argumentuje klinickou studií, která potvrdila účinnost masti na dvou desítkách pacientů s kožními problémy. V masti je účinná látka THC, ale v nižším procentu, jak to povoluje společný katalog EU.

Pivní lékárna, autolékárna...

Ke "zneužívání" pojmu lékárna Stabla uvedl, že existuje pivní lékárna, autolékárna a není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Lékárnické komoře se takové vymezení lékárny v zákoně nepodařilo prosadit.

"V kupujících je názvem konopná lékárna vytvářen mylný dojem, že jejich zdravotní obtíže řeší kvalifikovaní zdravotníci," řekl prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

"Křivé obvinění ze strany lékárnické komory nás poškozuje, rádi bychom se na veřejnosti obhájili," uvedl Stabla s tím, že firma se radí s právníky o možném podání trestního oznámení pro poškození dobrého jména.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám