Hlavní obsah

Komise doporučila povinný poplatek za ČT 100 korun

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koncesionářský poplatek za televizi zvýšit okamžitě na stovku, postupné navýšení až do roku 2010 na 155 Kč, útlum reklamy a teleshopingu v ČT z 1 procenta k nule v roce 2010, zpřísnění výběru poplatků, který bude povinně platit každá domácnost a poplatek se může ještě zvýšit, pokud inflace překročí 3 procenta. To navrhuje mediální komise Sněmovny.

Foto: Zdeněk Němec

Dušan Sitek a Jana Tomečková v muzikálu Řek Zorba

Článek

Toto jsou zásadní změny k zákonu o rozhlasových a televizních poplatcích, který ve čtvrtek večer doporučila mediální komise Sněmovny poslancům ke schválení. Autory jsou Eva Novákova (ČSSD) a Petr Pleva (ODS). Sněmovna má o poplatcích definitivně rozhodovat příští týden.

Ve hře byl ve čtvrtek večer na komisi ještě další návrh. Předložil ho Ivan Langer (ODS).Ten nechtěl navýšení poplatků letos, ale až od příštího roku postupně na 135 Kč v roce 2010. Navrhoval přeřazení DPH za přenos TV signálu z 19 procent na pět procent. Langrův návrh neprošel.

Zástupci České televize, přítomni na jednání komise, jsou rádi, že ČT získá pro svůj nedostačující rozpočet letos alespoň něco. "Je to o krapánek lepší, než byl návrh předložený na středečním jednání kulturního výboru. Ale stále je to málo. Pro představu, v roce 2006 na tom budeme v ČT z hlediska příjmů stejně jako v roce 1998," řekl Právu po skončení jednání generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám