Hlavní obsah

Kobra půjde po praní špinavých peněz přes směnárny

Právo, Novinky, Jindřich Ginter, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finančně analytický útvar ministerstva financí (FAÚ), jedna z klíčových složek právě vznikající meziresortní skupiny Kobra, se více zaměří na praní špinavých peněz ve směnárnách a dalších nebankovních společnostech podnikajících s penězi. V nedělních Otázkách ČT o tom informoval nový šéf FAÚ a bývalý elitní protikorupční policista Libor Kazda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hostem Otázek Václava Moravce byl ředitel finančního a analytického útvaru Libor Kazda.

Článek

„Směnárny si ani tolik neuvědomují, že by měly hlásit podezřelé transakce z hlediska praní špinavých peněz. Budeme se u nich více angažovat. Například s bankami tato spolupráce funguje výborně,“ uvedl Kazda.

Podle něho rapidně narůstá daňová kriminalita. Policie loni podle ČT prověřovala daňové úniky za 36 miliard korun, což je meziročně o patnáct miliard více.

Do půl roku proto podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) dojde ke koordinační dohodě mezi resorty financí a vnitra, aby se vymezily mantinely pro týmy jdoucí proti daňovým únikům. Ty již podle Chovance sice fungují ad hoc, mají výsledky, ale musí se zastřešit. Připravuje se proto vznik meziresortní skupiny Kobra, kde budou lidé z FAÚ, policie a celní správy. Má mít třicet pátračů s cílem jít po únicích nad 150 miliónů korun.

Kazda se domnívá, že Kobra může spolehlivě fungovat i bez společného sídla, a že je to spíše politická otázka, stejně tak to, zda šéfa FAÚ jmenuje pouze ministr financí nebo celá vláda. „Jsme malý odbor. Nejsme zpravodajská služba, která disponuje pracovníky v terénu. Celkem máme čtyřicet zaměstnancům, analýzy provádí dvacet z nich, tak je otázka zda kvůli tomu musí vedoucího FAÚ jmenovat celá vláda,“ dodal Kazda.

ČEZU zablokovali 300 miliónů  

FAÚ má pravomoc skrytě sledovat účty podezřelých osob a jejich finanční toky, hojně tak třeba činí v podvodech s pohonnými hmotami, nebo může na 72 hodin peníze na kontech zablokovat, přičemž následně věci řeší státní zastupitelství, policie, soudy.

„Nejsme ale žádná Babišova tajná policie,“ dodal Kazda v souvislosti s trestními oznámeními podanými na ČEZ a skutečností, že výsledky analýz FAÚ v této kauze byly zveřejněny v deníku vlastněném Babišem. Kazda připustil, že ho zveřejnění těchto vazeb nepotěšilo. „Z FAÚ to ale neodešlo,“ dodal.

Finančně analytický útvar podal trestní oznámení na ředitele ČEZ Daniela Beneše kvůli vytěsnění minoritních akcionářů. Útvar rovněž zablokoval přes 300 miliónů korun, které měly být akcionářům vyplaceny.

„Trestní oznámení bylo výsledkem 1,5 měsíční práce. Je to pouze analytická činnost. Zablokovali jsme 300 miliónů korun, hrozila ale škoda až do jedné miliardy. Podle nás mohlo dojít v budoucnu k trestnému činu. Orgány trestního řízení naší blokaci peněz potvrdily, takže se zřejmě naše podezření potvrdilo. Beru to jako potvrzení práce analytiků,“ uvedl Kazda.

MSD největší případ minulého roku  

Kazda také zmínil, že největší případ, kterým se jeho útvar v minulém roce zabýval, bylo vytunelované Metropolitní spořitelní družstvo (MSD). Zablokovány byly přes dvě miliardy korun a podle něj analytici ví o dalších peněžních tocích. „Je to velmi složité, peníze byly pravděpodobně vyvedeny z ČR. Kromě těch dvou miliard další zablokované peníze nebyly,“ shrnul ředitel cifršpiónů s tím, že všechny nové informace předávají policii.

Jeho zastání má myšlenka centrálního registru bankovních účtů. Registr podle něj zrychlí odhalování daňových úniků. Připomněl slova státního zástupce, který se tento týden vyjadřoval na tiskové konferenci k odhalenému případu krácení daní v souvislosti s pohonnými hmotami. Ten konstatoval, že kdyby registr fungoval v době šetření případu, mohli pracovat efektivněji a pro samotné trestní řízení by to bylo výrazně lepší a rychlejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám