Hlavní obsah

Klíšťata nakazila o 40 procent víc lidí než loni

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol klíšťové sezóny se teprve blíží, ale už teď je zřejmé, že bude jednou z nejhorších. Klíšťata letos do začátku září nakazila encefalitidou 497 lidí, což je o 142 víc než ve stejném období loňského roku.

Klíště má na hlavě umístěny zpětné zoubky, které znesnadňují jeho odstranění

Článek

Rostl i počet nakažených lymskou boreliózou. Zatímco loni k 1. září se touto nemocí nakazilo 1994 lidí, letos jich bylo 2914, což je nárůst o 920 pacientů. Celkem to je o 40 procent nakažených víc než loni.

„Pokud jde o počty nakažených, spějeme k jednomu z nejhorších roků za poslední dekádu,“ potvrdil v úterý Právu Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Zatímco loni přibývaly případy především na podzim, letos to bylo už od jara. „Případy klíšťové encefalitidy byly ve všech krajích. S výjimkou Libereckého a Karlovarského kraje jde o desítky případů. Nejvíce nakažených je z Jihočeského a Jihomoravského kraje a Vysočiny. Více než 20 případů klíšťové encefalitidy bylo hlášeno i z Prahy,“ řekl Maďar.

Nemocných bude víc

Dá se očekávat, že na podzim se počet nemocných ještě zvýší, až lidé vyrazí do lesů na houby.

„Zvýšenou aktivitu klíšťat můžeme čekat právě v nadcházejícím podzimu, dokud vnější teplota neklesne pod pět stupňů. A to může být až do listopadu,“ uvedl Maďar.

Dodal, že zatímco k přenosu lymské boreliózy dochází až po 24 hodinách, k nákaze virem klíšťové encefalitidy stačí přisátí klíštěte na pouhé dvě hodiny. Maďar proto doporučuje bránit se nákaze očkováním.

Klíšťová encefalitida probíhá zprvu jako běžná viróza. Ve druhé fázi nastupují horečky a postižení centrálního nervového systému, vysoké bolesti hlavy, tuhost svalstva šíje apod.

Lymská borelióza se projevuje únavou, bolestmi hlavy a teplotou. Typická je červená skvrna, která může mít vybledlý střed, ale objevuje se jen u poloviny nakažených. V další fázi postihuje klouby, někdy i srdce. Léčí se antibiotiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám