Hlavní obsah

Klimatické aktivisty Babiš nepřesvědčil. Byl na ně nepříjemný, dostal uhlí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se v pátek sešli se zástupci studentského hnutí Fridays For Future, které pořádá pravidelné demonstrace, aby upozornilo na hrozící klimatickou krizi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zatímco ministři Karel Havlíček a Richard Brabec, kteří byli spolu s Babišem setkání přítomni, označili jednání za věcné, studenty premiér nepřesvědčil. Mluvčí iniciativy Petr Doubravský označil schůzku jako neproduktivní.

„Máme nulovou záruku, že vláda chce důrazně řešit klimatickou krizi,“ řekl Doubravský novinářům. Studenti přinesli Babišovi dárky k Mikuláši, mimo jiné uhlí. „Chtěli jsme mu přinést ovoce, ale v důsledku změn klimatu ho máme méně,“ žertovali.

Babiš byl nepříjemný

Jednání bylo podle studentů nešťastné, Babiš byl na ně nepříjemný. „Nedalo se s ním moc diskutovat,“ poznamenal Doubravský.

Zástupcům hnutí se nelíbilo, že Babiš odmítá podpořit uhlíkovou neutralitu ČR, dokonce jim řekl, že ji na schůzi Evropské rady bude blokovat. Proto chce hnutí i nadále pokračovat v pravidelných pátečních stávkách.

„Andrej Babiš kritizoval naše hnutí, že nemáme konkrétní návrhy. Představa, že několik náctiletých studentů přinese plán k řešení klimatické krize, je dost naivní,“ řekl Doubravský.

Havlíček: Jsme rádi, že to mladí řeší

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček po setkání řekl, že vítá, že mladá generace má zájem problémy klimatu řešit. „Snažili jsme se jim vysvětlit, že my děláme fakta, ne ideologie,“ uvedl Havlíček. Vláda podle něj proces dekarbonizace nastartovala.

Ministr životního prostředí Richard Brabec studentům slíbil, že je přizve do pracovní skupiny uhelné komise. Řekl, že ČR nechce hrát pohádku o císařových nových šatech jako jiné země, které mluví o uhlíkové neutralitě, ale závazky ve skutečnosti neplní. „Doba uhelná končí, ale je třeba říct, čím uhlí nahradíme,“ řekl Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám