Hlavní obsah

Kdysi lukrativní ústecká ulice dnes budí hrůzu

– Ústí nad Labem
Novinky, Aneta Lednová

Rozpadlých budov se v každém městě nachází několik. V Ústí nad Labem je takových domů dokonce plná ulice. Chátrají už několik let a přitahují bezdomovce, narkomany, sběrače kovů, ale také filmaře. Kdysi to přitom byla lukrativní lokalita.

Ústecká ulice budí hrůzuVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Vzhled ulice Na Nivách v ústeckých Předlicích se hodí štábům, které natáčejí válečné filmy. Vznikaly tam scény z filmu Tenkrát v ráji, které představují rozbombardovanou Mánesovu ulici na Vinohradech v únoru 1945.

Pro vedení města je ale ulice velký problém. „Došlo bohužel k tomu, že původní majitel, se kterým jsme neustále komunikovali, v nedávné době zemřel. Po něm to zdědil jeho syn, se kterým znovu vstupujeme do jednání,“ řekl Novinkám náměstek primátorky města Ústí nad Labem Pavel Dufek.

Čtvrť ztratila svůj lesk

Po druhé světové válce patřily Předlice k výstavním čtvrtím. Žili tam doktoři, právníci nebo významní podnikatelé. Ti se ale postupně stěhovali do nově postavených domů. Jak uvádí Agentura pro sociální začleňování, v 70. letech byli do čtvrti přesunuti Romové, když se likvidovaly jejich osady na Slovensku, a od té doby domy chátrají.

Před více než deseti lety, kdy už byly domy v dezolátním stavu, odkoupil za 400 tisíc korun celý blok česko-rakouský podnikatel Jan David Horsky. Ten chtěl domy zrekonstruovat a vybudovat malometrážní byty s občanskou vybaveností pro mladé rodiny.

Z plánů ale sešlo a prostory se staly útočištěm pro bezdomovce, narkomany a sběrače kovu. Těm při vstupu do budov hrozí nebezpečí úrazu.

Nový majitel bohužel nemá finanční prostředky na to, aby budovy opravil. Zvažuje nyní dvě varianty. Buď by v celé ulici provedl demolici, nebo by ji případně prodal.

„My jsme měli trošku naději v dotacích, které měly přijít z ministerstva pro místní rozvoj. Dotace na demolice takových objektů budou ale směřovat pouze do objektů ve vlastnictví města,“ dodal náměstek primátorky Ústí nad Labem. Domy v ulici, které patří soukromníkovi, na ně tak nedosáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám