Hlavní obsah

Kdo porušil principy boje proti korupci, musí odejít, řekl Babiš k Faltýnkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdokoli porušil principy boje proti korupci, na kterých je postavené hnutí ANO, musí odejít, uvedl předseda hnutí a premiér Andrej Babiš k podezřením kolem šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Podle Babiše musí Faltýnek všechno vysvětlit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Ve vyjádření pro server SeznamZprávy.cz premiér odmítl, že by Faltýnek měl od něj mandát k jednání ve věcech, o nichž server píše na základě Faltýnkova diáře, který má k dispozici. Babiše zmiňuje Faltýnek ve svých poznámkách na několika místech, píše server.

Poznámky z Faltýnkova diáře, jehož pravost předseda poslaneckého klubu ANO nezpochybňuje, se týkají například rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO) ve Sněmovně

Podle SeznamZprávy.cz je v diáři zaznamenaný také postup při vzniku firmy, jejíž akcie chtěl Faltýnek s největší pravděpodobností skrytě vlastnit. "Pokud udělal nějakou věc, kterou nebude schopen vysvětlit, platí u něj jako u kohokoliv v hnutí princip padni komu padni," cituje server Babišovo vyjádření o Faltýnkovi.

"Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici," dodal premiér.

Peltovy odposlechy: „Faltýnkovi a klukům z Hradu se musí vyhovět“

Domácí

Babišovy iniciály AB se v diáři objevují podle SeznamZprávy.cz například u poznámky z jara 2016, kdy představenstvo pražského dopravního podniku vyměnilo generálního ředitele firmy. "AB - odvolat Ďuriše hned?? Nebo červen?" zapsal si podle serveru Faltýnek. Jaroslav Ďuriš byl z funkce generálního ředitele městského podniku odvolán 19. května 2016, pražskou primátorkou tehdy byla Adriana Krnáčová (ANO).

"Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete, nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel a musí to vysvětlit," cituje server Babiše.

Faltýnek byl prvním místopředsedou ANO od února 2015, na funkci rezignoval loni v říjnu kvůli jednání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být podle vládních nařízení proti šíření koronaviru zavřená. Místo v čele poslaneckého klubu ANO tehdy Faltýnek udržel.

Faltýnek zůstává šéfem poslanců ANO. Ani se nehlasovalo

Domácí

Zhruba deset let byl Faltýnek členem představenstva skupiny Agrofert, kterou Babiš vlastnil a v únoru 2017 ji převedl do svěřenského fondu. Předloni v březnu zasahovala policie mimo jiné i ve Faltýnkově bytě kvůli podezření z korupce v mýtném tendru. Spolu s Babišem byl Faltýnek v minulosti obviněn v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo, jeho stíhání státní zástupce zrušil v květnu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám