Hlavní obsah

Kauza rušiček může stát místo šéfa věznic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovní kontrolní výbor se ve čtvrtek usnesl, že vězeňská služba pochybila při zadání zakázky na nákup rušiček mobilního signálu v českých věznicích a chce z toho vyvodit personální důsledky. Šéf věznic Luděk Kula poslancům řekl, že pokud se pochybení prokáže, vyvodí z toho personální odpovědnost.

Článek

Nákup rušiček, který podle poslanců znamenal špatné využití státní peněz, šetří i protikorupční a finanční policie, odbor generální inspekce ministerstva spravedlnosti a kontrolní orgány generálního ředitele.

Zakázku dostala firma pb mont, ale v některých věznicích její zařízení nefungovalo. Vedení vězeňské služby proto na společnost podá žalobu a bude požadovat vrácení peněz. 

K případným personálním změnám ve vězeňské službě je ale připraveno i ministerstvo spravedlnosti, a to i na úrovni generálního ředitelství. První náměstek František Steiner novinářům řekl, že důležité budou nejen závěry policie, ale i ministerské kontroly. Ministerstvo hodlá přijmout opatření co nejdříve, aby mohl projekt rušení mobilních telefonů pokračovat. Ovšem nyní již podle náměstka bude chtít vypsat výběrové řízení. Zakázka už nebude v utajovaném režimu.

Utajený režim

Firma pb mont původně vyhrála řízení ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle, kde její zařízení fungovalo. Na základě stanoviska právníků a odpovědných orgánů pak byla zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích převedena do utajeného režimu.

Vězeňská služba proto na dalších pět věznic výběrové řízení nevypisovala. Zákon o veřejných zakázkách to umožňuje právě v případě, kdy se věc týká utajovaných skutečností a uveřejnění zadávacích podmínek by mohlo ohrozit jejich ochranu.

Vězeňská služba chce odstoupit od smlouvy v Oráčově, Rýnovicích a Jiřicích a po firmě bude požadovat vrátit 10,5 milionu korun. U věznic v Kynšperku nad Ohří a Vinařicích počká na závěry měření Českého telekomunikačního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám