Hlavní obsah

Kardinál Duka varoval před komunisty. Stoupenci zločinné diktatury sedí v parlamentu s imunitou

Kardinál Dominik Duka v pátek u příležitosti připravovaného převozu ostatků kardinála Josefa Berana do ČR varoval před komunistickou ideologií. Zmínil ji v souvislosti s Beranovými postoji, které se lákavými kompromisy nepodařilo zlomit nacistům ani komunistům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

V kardinálu Beranovi vidí Duka jednu z velkých postav 20. století. Připomněl, že patřil k lidem, kteří vzdorovali jak nacismu, tak komunismu. „Je klíčovou postavou muže, který se nenechal zlomit, i když nabídky ke kompromisu byly velké,” řekl.

„Kardinál Beran se vrací, ale stoupenci této (komunistické) diktatury jsou v Parlamentu České republiky, majíce poslaneckou imunitu, mohou své názory hlásat, přestože tento parlament schválil zákon o zločinnosti obou totalit, ať to byla diktatura hnědá či rudá,” uvedl v době, kdy se jedná o možné podpoře menšinové vlády hnutí ANO ze strany komunistů a SPD.

Duka v pátek připomněl, že Beran byl z tehdejší socialistické republiky vypovězen s doložkou, že se nikdy nevrátí, ani zaživa, ani po své smrti. Odmítnuta byla všechna jednání, i v roce 1969, kdy již byl těžce nemocen. „Jeho hořká cesta spočívala také v tom, když požádal, aby na rozloučenou mohl navštívit svoji katedrálu, tak i to mu bylo diplomatickou cestou znemožněno,” uvedl Duka.

Návrat oznámí zvony

Beranovy ostatky budou do ČR z Říma přepraveny vládním speciálem 20. dubna. Po přistání v 18 hodin by se měly na výzvu českých biskupů rozeznít v celé zemi zvony, uvedl v pátek Vojtěch Mátl z pražského arcibiskupství, který zveřejnil další podrobnosti převozu.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Josef Beran na snímku z roku 1966

Jednotka čestné stáže vynese ostatky na katafalk na letištní ploše a zazní píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také návrat kardinála Berana z koncentračního tábora. Krátkou modlitbu pronese vojenský kaplan, ministryně obrany Karla Šlechtová uctí Beranovy ostatky položením červené růže na rakev.

„Uvítací projev občana českého státu pronese předseda Senátu Milan Štěch, zazní státní hymna, ostatky budou přeneseny do pohřebního vozu a autokolona vyrazí směrem do Dejvic,” uvedl Mátl.

Naplní se kardinálova poslední vůle

V souvislosti s uložením Beranových ostatků v katedrále sv. Víta bude do hlavního českého chrámu umístěna také socha sv. Vojtěcha, světce, jemuž kardinál zasvětil duchovní obnovu po nacistické okupaci a v době hrozící komunistické totality.

Po několika dnech po převozu ostatků do Prahy, kdy budou kardinálu Beranovi vzdávat úctu církevní představitelé, tak může na několika místech učinit i veřejnost. Rakev bude uložena 23. dubna do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky. Prozatímní hrob v Římě, kde jsou dnes Beranovy ostatky uloženy, bude zrušen. Deska by měla spočinout v Plzni, rodišti kardinála Berana.

Převozem ostatků se plní Beranova poslední vůle. Kněz zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství a církev usiluje o jeho blahořečení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám