Hlavní obsah

Kandidátský status EU pro Ukrajinu a Moldavsko posvětila Evropská rada

Brusel
Aktualizováno

Prezidenti a premiéři EU ve čtvrtek na zahájení dvoudenního summitu EU v Bruselu podpořili kandidátský status pro Ukrajinu a Moldavsko. Na Twitteru to potvrdil šéf unijních summitů Charles Michel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Dohoda. Evropská rada právě rozhodla o udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a Moldavsku. Historický okamžik. Dnešek znamená zásadní krok na vaší cestě do EU,“ napsal Michel.

Zelenskyj poděkoval za kandidátský status. Budoucnost Ukrajiny je v EU, řekl

Válka na Ukrajině

„Gratulujeme prezidentu Ukrajiny Volodymyru Zelenskému a prezidentce Moldavska Maie Sanduové a lidem Ukrajiny a Moldavska. Naše budoucnost je společná,“ dodal.

Poděkoval vedoucím představitelům sedmadvacítky za podporu. „Budoucnost Ukrajiny je v EU,“ napsal.

„Upřímně oceňuji rozhodnutí lídrů EU na Evropské radě udělit Ukrajině status kandidátské země. Je to jedinečný a historický moment v ukrajinsko-unijních vztazích,“ okomentoval přelomové rozhodnutí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Diskuse se dlouho vedla také kolem šestice balkánských zemí (Srbska, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Bosny a Kosova), které usilují o vstup do EU.

Zde však došlo pouze k dílčí posunům. Například Gruzii přislíbili unijní lídři kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí.

Fiala: Klíčový výsledek jednání 

Česko zastupoval šéf české vlády Petr Fiala (ODS). Před začátkem novinářům řekl, že považuje udělení kandidátského statusu dvojici zemí za klíčový výsledek zasedání.

„Doufám, že k žádným problémům při projednávání nedojde. Určitě budeme mít důkladnou diskusi, ale očekávám, že výsledek bude takový, že Ukrajina kandidátský status získá a Moldavsko také,“ řekl premiér.

Státy EU v Bruselu rozhořčily západní Balkán

Válka na Ukrajině

Současně již před odletem připustil, že se jedná o symbolický krok. V praxi mohou jednání o vstupu do EU trvat i několik let.

Evropští lídři tak potvrdili stanovisko Evropské komise, které uznání statusů již doporučila minulý týden.

Deklarovala však, že Ukrajina má před sebou ještě řadu reforem, které jsou nutné pro postup složitého přijímacího procesu.

Pikantní na čtvrtečním rozhodnutí je pak to, že přesně před šesti lety si občané Spojeného království odhlasovali odchod z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám