Hlavní obsah

Kalousek už s Fuksou na ministerstvu nepočítá, Šnajdr se rozloučí s Hegrem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalí rebelující poslanci ODS Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, kteří se vzdali minulý týden mandátu kvůli nesouhlasu s vládním daňovým balíčkem, nemusí mít obavy o svou budoucnost. I kdyby nezískali nějakou funkci v některé z významných firem či institucí, mají se kam vrátit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Fuksa

Článek

Jak Fuksa, tak Šnajdr totiž před odchodem do Sněmovny působili ve funkcích prvních náměstků ministra. Fuksa na financích a Šnajdr na zdravotnictví. Oba tak po složení mandátu mají nárok na návrat do zaměstnaneckého poměru na zmíněných ministerstvech.

Stanoví to zákon o platech ústavních činitelů, který poslancům a senátorům po jejich odchodu z parlamentní komory zaručuje návrat k původnímu (i soukromému) zaměstnavateli. A tomu zákon navíc ukládá, že celý rok po skončení mandátu nesmí dát bývalému zákonodárci výpověď.

„On se ze zákona opět stal zaměstnancem ministerstva,“ potvrdil Právu případné Fuksovo angažmá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zažertoval, že pikantnější by to bylo s ním, protože do politiky odešel z pozice zaměstnance ústřední kanceláře KDU-ČSL se smlouvou na dobu neurčitou. Prý se ale lidovci nemusí obávat, že by ho museli zaměstnat, protože by jen přišel, zda může podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. „A tak nějak to bude s Ivanem Fuksou,“ uvedl Kalousek.

V narážce na možné Fuksovy plány do budoucna dodal: „Nepochybuji o tom, že jeho pracovní poměr ukončíme.“

Pokud by totiž Fuksa trval na pokračování svého působení na financích, muselo by mu nabídnout ministerstvo nějaké uplatnění.

Ministr v sobotním Právu řekl, že účast kohokoli z exrebelů v nějakých dozorčích radách státu by ho neurážela.

Vyhazov by musela odklepnout Němcová

Druhá možnost je vyhazov. To ovšem za podmínky, že by s tím souhlasila předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Právě vyhazov v roční ochranné lhůtě, kterou platový zákon stanoví, musí posvětit předseda Sněmovny nebo Senátu, podle toho, zda jde o poslance nebo senátora.

Tak radikální krok v případě Fuksy ale nejspíš nehrozí, byť vztah Kalouska a Fuksy prošel v posledním období proměnami.

Ve chvíli, kdy se z Fuksy stal rebel, Kalousek veřejně ve Sněmovně na jeho adresu prohlásil: „Ivane, víš, kolik lidí na ministerstvu financí si tě přestalo vážit? Ale určitě víš, proč to děláš.“

Dnes už jsou vztahy obou politiků opět přátelské. „Byl to pro mě dobrý šéf,“ řekl před několika dny na adresu Kalouska jeho bývalý první náměstek. A ministr řekl, že na ministerstvu byl Fuksa aktivním a inspirativním elementem. Prý by pro něj bylo ctí s Fuksou spolupracovat.

„Sklad, kantýnu i archív obsadili“

Složitější je vztah Šnajdra s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09). Právě Heger by podle kuloárových informací nejraději vystrnadil exposlance z čela správní rady VZP, v níž bývalý rebel ODS zůstává i po složení poslaneckého mandátu.

Heger v pondělí na otázku Práva, jaké uplatnění nabídne Šnajdrovi na svém ministerstvu nebo zda se dohodnou na ukončení pracovního poměru, nereagoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Šnajdr (ODS)

Šnajdr si na postavení, které by se přiblížilo dřívější pozici, naděje už nedělá. „Ptal jsem se, a sklad, archív i kantýna jsou plně obsazeny, tak to příliš optimisticky nevidím,“ odepsal v žertu Právu a přidal smajlíka.

Vážně však uvedl: „Pokud by pan ministr Heger potřeboval motor skutečných reforem, tak bych o tom uvažoval, ale jinak to neplánuji a nepočítám s tím.“

Jestliže by se Heger rozhodl pro vyhazov Šnajdra v roční ochranné lhůtě, problém by to mohl znamenat pro Němcovou. Už jednou totiž byla nucena rozhodnout, zda dá souhlas s ukončením pracovního poměru exposlance.

Bylo to krátce po volbách v roce 2010 a šlo o žádost tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s vyhazovem exposlance soc. dem. Kosty Dimitrova. Němcová souhlasila a připustila, že jde o precedens. Do té doby nikdy v novodobé historii totiž obdobná situace nenastala.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Jediný, koho se platový zákon v tomto případě netýká, je třetí z bývalých rebelů ODS Petr Tluchoř.

Před svým vstupem do politiky se živil podnikáním, krátce po příchodu do Sněmovny opustil funkci předsedy dozorčí rady kolínské nemocnice. V roce 2007 se stal členem správní rady VZP, kde zůstává i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám