Hlavní obsah

Kalousek: Kdybych byl překážkou spojení pravice, nemusím kandidovat

Právo, tin

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pátek připustil, že pokud by byl sám překážkou ve spojování pravice, k čemuž vyzval na čtvrteční konferenci o budoucnosti pravicových stran, nemusel by ve volbách kandidovat. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Právu Kalousek řekl, že reagoval na výrok předsedy lidovců Pavla Bělobrádka. Ten vizi společného středopravicového bloku na konferenci odmítl s tím, že členská základna KDU-ČSL by asi měla problém volit kandidátku, na které by byl Kalousek.

„Pan Bělobrádek řekl, že by konkrétně moje osoba mohla být překážkou. Tak pokud bych sám byl jedinou a základní překážkou, pak by nezbývalo nic jiného než takovou překážku odstranit. Sám jsem řekl, že by bylo potřeba udělat programové a personální kompromisy a oběti. Tak proč bych takovou obětí nemohl být já?“ řekl Kalousek v Právu. „Vítězství konzervativních sil by za to stálo,“ dodal.

Na předsedu by nerezignoval

Upřesnil, že neuvažuje o tom, že by v takovém případě rezignoval na předsedu TOP 09. „Jen bych nekandidoval na společné kandidátce. Ale samozřejmě se bavíme jen teoreticky,“ zdůraznil Kalousek.

Ten ve čtvrtek vyzval středopravicové strany, aby se do příštích parlamentních voleb spojily proti Babišovi. Bělobrádek to odmítl, předseda ODS Petr Fiala připustil, že by se o tom uvažovat dalo.

„Je potřeba se uklidnit, zachovat si zdravý rozum a s chladnou hlavou strategicky postupovat vpřed. Naším cílem je vyměnit socialisticko-populistickou vládu,“ zareagoval v pátek Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám