Hlavní obsah

K přijetí Chorvatska do EU stačí úprava smlouvy z Nice, tvrdí Topolánek

– PRAHA

Rozšířením platné smlouvy z Nice o odpovídající doplněk by bylo možné vyřešit přijetí Chorvatska do Evropské unie, myslí si český premiér Mirek Topolánek. Řekl to po setkání se dvěma členy své vlády, kteří odpovídají za evropskou a zahraniční politiku Alexandrem Vondrou a Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) s premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

Topolánek tak odmítl názor nynějšího francouzského předsednictví, že k dalšímu rozšiřování evropské sedmadvacítky je nutné přijetí Lisabonské smlouvy.

"Ze strany Francouzů je to - nechci říct vydírání - ale velmi silný nátlak," poznamenal předseda vlády. Lisabonská smlouva i další rozšíření unie je podle něj věcí, která se týká všech 27 členských zemí, a ne jen Francie. "Když Francouzi odmítli ústavní smlouvu, tak dostali možnost ten problém řešit," připomněl.

Topolánek v pondělí prohlásil, že už dokument přijatý v Nice v roce 2000 počítal s rozšířením unie o Bulharsko a Rumunsko. "Formálně by šlo stávající smlouvu rozšířit o nějaký doplněk, který by umožňoval například přijetí Chorvatska," řekl premiér. Poznamenal, že "kde jsou tři děti, vejdou se i čtyři".

Další postup bude unie řešit v říjnu

Evropští politici by o situaci po irském odmítavém vyjádření v referendu k Lisabonské smlouvě měli jednat v říjnu. "Nechme politikům Evropské unie, aby během říjnové Evropské rady začali hledat řešení jak postupovat dál. V této chvíli není hotová ani analýza," poznamenal premiér.

Chorvatsko je horký kandidát pro vstup do unie, Záhřeb na konci června oznámil, že splnil přístupová kritéria. Předseda Evropské komise José Barroso letos v březnu zdůraznil, že Chorvatsko ukončí vstupní rozhovory v říjnu 2009 za předpokladu, že do konce června kritéria splní.

Reklama

Výběr článků

Načítám