Hlavní obsah

Jihoamerický škůdce rajčat Tuta absoluta se objevil v ČR

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští pěstitelé rajčat by se měli mít na pozoru před novým škůdcem. Jde o housenky motýla makadlovky Tuta absoluta, který žije v Jižní Americe. Podle Státní rostlinolékařské správy (SRS) se housenky zatím objevily na Prostějovsku.

Foto: Profimedia.cz

Housenka Tuta absoluta

Článek

"Naši inspektoři potvrdili první výskyt tohoto nebezpečného škůdce v České republice, konkrétně v okrese Prostějov na Olomoucku. Pěstitelé rajčat by proto měli být bdělí, zvláště pak ti, kteří pěstují rajčata ve sklenících,“ varoval ředitel SRS Zdeněk Mach.

Jihoamerický škůdce rajčat Tuta absoluta

Housenky sice nejsou schopny v našich klimatických podmínkách přezimovat, ale mohly by zimu přečkat ve sklenících a fóliovnících.

Tuta absoluta
Dospělec je drobný motýl s rozpětím křídel 10 mm s charakteristickými dlouhými a nahoru protaženými makadly, dobře viditelnými pouhým okem. Starší housenky mají zelenavou až světle růžovou barvu a dorůstají do velikosti 8 mm.
zdroj: SRZ

Podle SRS je Tuta absoluta v Jižní Americe řazena k nejvýznamnějším škůdcům porostů rajčat.

Tiskový mluvčí SRS Zbyněk Škodáček uvedl, že přítomnost škůdce lze zjistit za pomoci feromonových lapáků. Prevenci by měly zajistit síťky proti hmyzu, případně biologické a chemické preparáty.

Pěstitelé by neměli v blízkosti rajčat manipulovat s plody dováženými z rizikových oblastí a měli by likvidovat použité přepravní obaly od rajčat, případně je po dodání důkladně vyčistit. Bezprostředně po sklizni by měly být odstraněny i všechny zbytky rostlin čeledi lilkovitých.

O škůdci informuje i české ministerstvo zemědělství zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám