Hlavní obsah

Je třeba dělat vše proti rozpadu Ukrajiny, řekl Zaorálek v ČT

Praha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) míní, že je třeba dělat vše proti rozpadu Ukrajiny, i proto by podle něj "řešení, která přijímáme," neměla být namířena proti Rusku. Řekl to v sobotu v České televizi. Na dotaz, kdo je na Ukrajině partnerem české vlády, uvedl, že jediný, kdo má nyní na Ukrajině legitimitu, je parlament.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

"Nevěřím na rozpad Ukrajiny, jsem přesvědčen, že všechno co děláme, musíme dělat tak, aby k tomu nedošlo," uvedl.

Přimluvil se za vznik vlády, která pojme co nejvíc sil zastoupených v ukrajinském parlamentu, který je podle něj legitimně zvolený. Mocenská struktura ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, pevně v posledních letech odolávající kritice Západu i tlaku opozice, se v sobotu po třech měsících mocenského zápasu zhroutila.

Parlament převzal exekutivní pravomoc, dosud vězněná expremiérka Julija Tymošenková byla propuštěna. Stále naléhavěji ale zaznívá obava, že cenou za vítězství prozápadních sil může být rozpad země.

Prezident se uchýlil do Charkova a pravomoc nových vládců Kyjeva neuznává. Opozice ho zbavila úřadu a na květen vypsala prezidentské volby. Podle optimistů hrozí Ukrajině dvojvládí, podle pesimistů rozpad. Zaorálek seznává za klíčové, že bylo zastaveno krveprolití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám