Hlavní obsah

Jak vyřešit, aby ženy neměly nižší důchody než muži? Ministerstvo připraví tři varianty

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ženy mají v průměru o pětinu nižší důchody než muži. Důchodová komise, která v pátek zasedala a je složená i z opozičních poslanců, se shodla na třech scénářích. Ty nyní rozpracuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Muži mají v průměru zhruba o 2,5 tisíce vyšší důchod než ženy. (ilustrační foto)

Článek

„Komise se shodla na třech scénářích, které řeší nižší penze pečujících osob. Ženy nesmí být trestány za to, že se rozhodly pečovat o děti nebo o své rodiče,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

První návrh, který má zlepšit postavení žen, je zavedení vyměřovacího základu manželů nebo partnerů. Dalším je zavedení fiktivního vyměřovacího základu a třetí je prodloužení vyloučené doby – tedy doby péče o dítě, která se při výpočtu vyměřovacího základu vyloučí, tak aby nezhoršovala průměrný výdělek – ze čtyř až na devět let.

Způsob, jakým se návrhy vypočítávají, je celkem složitý, konkrétnější předlohy zatím na stole nejsou. Otázka například je, jak by se vypočítával fiktivní vyměřovací základ za dobu, kdy rodiče pečovali o děti a nevydělávali.

„Návrhy teď budeme rozpracovávat,“ podotkla Maláčová. Komise znovu zasedne 3. května. Případné změny se zřejmě nedotknou současných důchodců, ale těch, kteří do penze teprve půjdou.

Rozdíly mezi důchody žen a mužů jsou stále velké. V posledním čtvrtletí loňského roku byl průměrný důchod mužů 13 703 korun, zatímco žen pouze 11 296 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám