Hlavní obsah

Jak volit v Praze? Zastupitelé plánují na poslední chvíli změnu

– Praha
Právo, trj

Otázku, jak se bude v říjnu volit do pražského zastupitelstva, se rozhodla rozetnout pražská ČSSD. Všichni městští zastupitelé by měli být v říjnových volbách voleni jen na dva místo na čtyři roky. Má to stanovit návrh ústavního zákona, který by měl jít v nejbližší době do Sněmovny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Snahy sjednotit pražské volby s krajskými byly už v minulosti, návrh se ale dosud nepodařilo prosadit. (ilustrační foto)

Článek

Smyslem je sjednotit termín voleb do pražského zastupitelstva s krajskými volbami, protože Praha je také jedním ze čtrnácti krajů. O plánu by se mělo vyjednávat v koalici a ve Sněmovně patrně i s opozicí. Zároveň ČSSD chce jiným zákonem udělat z Prahy v krajských volbách jeden volební obvod s 65 zastupiteli, z nichž vzejde příští pražský primátor.

Návrh hájí šéf pražských zastupitelů Miroslav Poche. Odmítl námitku, že by dvouleté období bylo příliš krátké třeba pro orientaci nových zastupitelů.

„V komunální politice je to nastartování poměrně jednoduché. Teď už máme také třetí koalici a druhého primátora od roku 2010 – a město žije i funguje. Ty dva roky nevidíme jako problém,“ sdělil Právu Poche. Připomněl, že snahy sjednotit pražské volby s krajskými byly už v minulosti, návrh se ale dosud nepodařilo prosadit.

Na hledání řešení se ČSSD dohodla s TOP 09

Předpokládá se, že zákony předloží pražští poslanci soc. dem. František Adámek a Štěpán Stupčuk. Nejspíš opráší v minulém volebním období neprojednaný návrh Petra Hulinského na Prahu jako jediný volební obvod.

ODS před volbami v roce 2010  na návrh tehdejšího primátorova náměstka Rudolfa Blažka rozdělila Prahu podle zákona o obecních, nikoli krajských volbách na sedm obvodů a počet zastupitelů se snížil z maximálních 70 na současných 63 zastupitelů. Znamenalo to například, že při rozdělování mandátů nezbylo křeslo na zelené, přestože dostali téměř šest procent hlasů.

Na pražském magistrátu nyní ČSSD toleruje jednobarevnou menšinovou radu TOP 09 s primátorem Tomášem Hudečkem, obě strany mají podle dokumentu s názvem 500 dní pro Prahu hledat shodu nad jedním volebním obvodem a 65 zastupiteli.

Šéf zastupitelského klubu TOP 09 a primátorův náměstek Václav Novotný Právu řekl, že stačí, když tyto mantinely vytyčí svým rozhodnutím zastupitelé „v dubnu, květnu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám