Hlavní obsah

Jak si na Silvestra užít zábavní pyrotechniku a nezranit se

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V první řadě se řiďte heslem "dvakrát měř, jednou řež". Pokud si koupíte nekvalitní pyrotechniku nebo nedodržíte bezpečnostní opatření, po odpálení rachejtlí vás už nezachrání nic jiného než zběsilý úprk. Právě ten ale může být na Silvestra, kdy je všude pořádný mumraj, velmi nesnadný. Pouhou nepozorností tak můžete ohrozit nejen sebe, ale i lidi ve svém okolí.

Jak si na Silvestra užít zábavní pyrotechniku a nezranit seVideo: Novinky

 
Článek

Základem je proto vědět, co si kupujete. Dobrým orientačním bodem jsou přitom přejímací značky. Tedy taková označení na výrobku, která dokládají jeho schválení Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva. „Na značce je vyobrazen lvíček s certifikátem. Dnes už ale na obalech prověřené zábavní pyrotechniky často najdete i označení Evropské unie, CE,“ uvedl kapitán Novák z pyrotechnické služby Policie ČR.

Tady ovšem pozor. Některé neschválené čínské výrobky mívají na obalu napodobeninu tohoto označení. Ta se liší pouze tím, že písmena C a E jsou těsně u sebe. Originální značka má mezi oběma znaky mezeru.

Foto: Novinky

Označení pro výrobky schválené Evropskou unií.

Podle Nováka jsou pak základními podmínkami pro bezpečnost při pořádání domácích ohňostrojů vyvarovat se velkého množství alkoholu, dodržovat vždy bezpečnou vzdálenost, a to nejen pro sebe, nýbrž i pro své sousedy a okolí. „Je také potřeba dívat se, co kde lítá, a pokud odpalujeme pyrotechniku větších rozměrů, vždy ji dobře ukotvit,“ dodává Novák.

Foto: Novinky

Označení výrobků schválených Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva.

Pokud se stane, že zábavní pyrotechnika nevybuchne, počkejte deset minut, než se k ní přiblížíte. Poté ji podle návodu zneškodněte. Většinou je zapotřebí zalít ji větším množstvím vody a poté zahrabat. Veškeré údaje o použití pyrotechniky musí být uvedeny v návodu přímo na obalu. Pokud nejsou, takový výrobek raději nekupujte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám