Hlavní obsah

Jak rozsvítit žárovku pomerančem, poradili na Vědeckém jarmarku

Novinky, mak, km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ohřát si párek pomocí elektrod, rozsvítit žárovku pomerančem nebo vyzkoušet, jak vypadá kouzlo s hořící rukou, si mohli vyzkoušet návštěvníci na letošním Vědeckém jarmarku, který se konal na pražském Vítězném náměstí. Letos se konal už druhý ročník.

Pokusy z Vědeckého jarmarkuVideo: Novinky

 
Článek

Věda hrou. V tomto duchu mohli návštěvníci u více než šedesáti stánků vyzkoušet řadu chemických pokusů. Velkým lákadlem byl stánek Ústavu organické chemie a biochemie, kde si odvážlivec mohl sám na sobě vyzkoušet pokus s nazvaný hořící ruka.

„Používáme roztok vody se saponátem. Do vody nezapracováváme vzduch, ale hořlavý plyn jako je butan nebo isobutan, který vytvoří pěnu s hořlavou komponentou. Pěna člověka nespálí, protože oheň hoří nad jeho rukou, kdy jde veškeré teplo pryč od ruky a na ni padá voda, která ji chladí,“ popsal kouzlo Jaroslav Šebestík z Ústavu organické chemie a biochemie.

Pokus podle jeho slov není nebezpečný, ale občas se neobejde bez menších problémů, například když fouká vítr. „Občas se nám stalo, když foukal vítr, že obzvlášť nějakým pánům ohořely chlupy na ruce. Zažili jsme i kuriózní případ, kdy jsme měli odvážlivce, který měl méně vlasů, nechal si zapálit hlavu a měli jsme hořícího ohniváka.“

Vědecký jarmark se zaměřil především na žáky základních škol. Vysoké školy a odborné instituce se snažily ukázat vědu v běžném životě, v její praktické podobě.

Rozsvícení diody pomocí ovoceVideo: Novinky

V rámci programu se mohli lidé seznámit s postupem výroby čokoládových pralinek, ČVUT představila svou SegWay i 3D tiskárnu a kriminalisté  objasnili místo činu.

Akce má podpořit technické a přírodovědné obory v České republice, o které není zdaleka tak velký zájem. Počet absolventů těchto oborů je stále nízký a odborníků v této oblasti je nedostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám