Hlavní obsah

Jaderné elektrárny už jsou chráněny před drony

Právo, Jana Pechová

Nejstřeženější objekty tuzemských jaderných elektráren začal hlídat špičkový systém neviditelných laserových paprsků. Jeho instalace je odpovědí na nejnovější potenciální nebezpečí „shůry“, na rozšiřující se využívání dronů.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Jde o evoluci. Jaderné elektrárny jsou zabezpečené podle zákona, ale vývoj v technologiích a hrozbách jde pořád dopředu, což reflektujeme a mozaiku systému ochrany průběžně obnovujeme,“ vysvětlil ředitel Útvaru ochrana skupiny ČEZ Daniel Rous při úterním představování novinky v areálu Jaderné elektrárny Dukovany.

Historická elektrárna Hučák dlí přímo v srdci Hradce Králové. Prohlédněte si ji z dronu

Cestování

Právě v Dukovanech bylo třeba provést kompletní obnovu zastaralého systému, což se v těchto dnech po třech letech dotáhlo do finále. Miliardovou investici korunovala nová laserová detekce, jejímž cílem je chránit prostor vybraných budov proti novým hrozbám. Jde o špičkovou technologii využívanou například v samořiditelných autech.

„My jsme technologii laserové detekce převedli do bezpečnostní oblasti,“ přiblížil Martin Vojtek z dodavatelské firmy TacticaWare. Unikátní komplex využívá multikanálové detektory – vystřelující paprsky a zpracovává jejich odraz od pevných překážek.

Tálibán shazuje nálože z upravených dronů

Svět

„Je o velmi přesné zařízení. Pracuje s přesností na dva až tři centimetry, přičemž paprsky jsou vystřelovány až dvacetkrát za vteřinu. Nejjednodušší 16kanálový detektor za stejnou dobu zprostředkuje více než milion odrazů,“ upozornil Vojtek.

Získaná data poskytují dokonalý přehled o střeženém prostoru. Systém umí rozlišit jeho narušení ptákem či zvířetem od uměle vyrobeného objektu. V případě vyvolání poplachu by zasáhla policie, jejíž speciální jednotka je v řídicím centru fyzické ochrany elektrárny.

Madrid vyšle o Dušičkách nad velké hřbitovy špehovací drony

Koronavirus

„Drony jsme zatím na jaderných elektrárnách nezaznamenali,“ upozornil Rous s tím, že zakomponování špičkové techniky do systému ochrany je ryzí prevencí. Opodstatňuje ho však vývoj ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám