Hlavní obsah

Ivana Zemanová otevřela pro veřejnost zahrady sousedící s Lumbeho vilou

Praha

První dáma Ivana Zemanová v sobotu slavnostně otevřela pro veřejnost zahrady přiléhající k prezidentské vile. Až do neděle si mohou návštěvníci prohlédnout Masarykův včelín, rybník a skleníky, v nichž hradní zahradníci pěstují květiny pro výzdobu nedaleké rezidence hlavy státu. V příjemném počasí se na ně dopoledne přišla podívat řada lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová otevřela 14. září 2013 pro návštěvníky produkční zahrady Pražského hradu.

Článek

"Jsem ráda, že jsem tu dnes mohla přivítat návštěvníky. Protože jsem měla spoustu dotazů, zda budou Produkční zahrady otevřeny," řekla na úvod Zemanová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivana Zemanová v čele průvodu.

Sama prý sad nedaleko Lumbeho vily, kde se prezidentský pár usídlil, navštěvuje často. "Pěstuje se zde zelenina, která se používá k protokolárním účelům," řekla novinářům Blanka Jirglová ze Správy Pražského hradu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová

Jedním z nejvzácnějších kousků hradního skleníku je banánovník, který pochází z jihovýchodní Číny.

Hradním včelařem 50 let

Součástí zahrad je i takzvaný Masarykův včelín. První československý prezident si ho nechal postavit svým dvorním architektem Josipem Plečnikem. Včely v něm jsou dosud a místní včelař Josef Šustr jejich med dodává nejen do hradní kuchyně. "Na reprezentaci jde kolem 50 kilo, zbytek si můžu rozprodat. To mám povolené," řekl Šustr, který je včelařem na Hradě od roku 1963.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První návštěvníky provedla po zahradách sama Zemanová.

Návštěvníci v zahradách najdou více než 70 druhů rostlin, včetně vzácných orchidejí. K vidění jsou moderní skleníky se stovkami gerber či vavřínů. Kromě včelína je v zahradách hasičská vodní nádrž z doby Rudolfa II.

Zahrady sousedící s Lumbeho vilou se poprvé otevřely v roce 2010. O jejich zpřístupnění se tehdy zasadila manželka prezidenta Václava Klause Livia. Za víkend tenkrát zahrady navštívilo přes 17 tisíc zájemců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám