Hlavní obsah

Inspekce v případu Kalouska vyšetřuje pouze únik informací, nikoli obsah hovoru

Právo, Jiří Hardoš

V případě telefonátů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se aktéři, včetně premiéra Petra Nečase (ODS) spoléhají na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Ta podle nich má vyšetřit, zda ministr tlačil na vyšetřovatele kauzy CASA nebo na policejního prezidenta Petra Lessyho.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jenže jak Právo v pátek dopoledne zjistilo, inspekce se nyní zabývá pouze tím, kdo vynesl na veřejnost informace o telefonátu mezi Kalouskem a policistou Jiřím Mazánkem. Mluvčí GIBS Radka Sandorová Právu řekla, že inspekce již kvůli tomu zahájila trestní řízení. Samotný obsah telefonátu, tedy zda ministr kriminalistovi vyhrožoval, GIBS podle mluvčí neřeší.

Ministr přiznal, že s kriminalistou hovořil, popřel však, že by mu jakkoli vyhrožoval. Opakovaně vše označil za policejní provokaci.

Zneužití pravomoci úřední osoby

„Nejsme příslušní k tomu, abychom nějakým způsobem vyšetřovali nebo prověřovali pana ministra. V případě, že se k takové informaci dostaneme a nějaké takové podezření by se tam zjistilo, tak by se to muselo postoupit příslušnému orgánu, policii,“ vysvětlila Sandorová. Doplnila, že nic takového se dosud nestalo.

Trestní řízení inspekce zahájila pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby. „Je to na neznámého pachatele z řad policie,“ řekla dnes Sandorová.

Podle informací Práva se však inspekce zabývá tím, jak se dostala zpráva o telefonátu Kalouska s Mazánkem na veřejnost. Inspekce rovněž prověřuje, zda onen neznámý policista informaci nevynesl s úmyslem ovlivnit dění kolem kauzy CASA.

Podle zvolené kvalifikace by v případě pravomocného odsouzení hrozil viníkovi šestiměsíční až tříletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Vyhodnocují informace

Inspekce podle mluvčí zaznamenala i včerejší informace o telefonátech mezi Kalouskem a policejním prezidentem Lessym. Šéf policie ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru řekl, že mu Kalousek minulou středu volal.

Ministr se podle Lessyho nevhodně vyjadřoval na adresu policie a naznačoval, že „budeme všichni odstíháni ve velmi krátké době“. Kalousek to označil za další policejní provokaci s tím, že doufá, že vše vyšetří GIBS. Na šetření inspekce odkázal i premiér Nečas.

Sandorová v souvislosti s čtvrtečními informacemi nechtěla nijak komentovat přijatá opatření. Žádný oficiální podnět však prý inspekce kvůli Lessyho slovům dosud neobdržela. „Od včerejšího dne, kdy se ty informace začaly objevovat v médiích, tak naši specialisté se seznamují se všemi dostupnými informacemi a průběžně je vyhodnocují,“ podotkla mluvčí GIBS. Jaký bude další postup inspekce ohledně obou případů, nechtěla Sandorová přiblížit. Řekla pouze, že vše bude probíhat standardně.

Výběr článků

Načítám