Hlavní obsah

IKEM se chce možná zbavit špičkového transplantačního chirurga

Právo, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Jeden z kandidátů v konkurzu na místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze, které dosud zastával Miloš Adamec, není habilitovaný docent, což je neobvyklé. Jednání komise, která má z kandidátů vybírat, mělo být veřejné, ale novináři z něj byli vykázáni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Přestože Adamec je považován za kapacitu v transplantační a cévní chirurgii, bylo na jeho místo překvapivě vypsáno výběrové řízení.

„Pan ředitel rozhodl, že všichni lidé z vedení musí projít konkurzem. Můj protikandidát, doktor Froněk, je můj žák, který se mnou spolupracoval v letech 2000 až 2004, naučil se tady u nás transplantovat ledviny,“ řekl Právu profesor Adamec.

Adamcovi připadá velice nezvyklé, že v konkurzu na místo tak velké kliniky, jako je transplantační chirurgie IKEM, není protikandidátem habilitovaný docent. „To by na fakultě neprošlo,“ podotkl Adamec.

"Pokud bych neuspěl v konkurzu, odešel bych se svým týmem do zahraničí. Mám konkrétní nabídky z Anglie či Belgie," řekl Právu Adamec.

Podle informací Práva, až komise rozhodne mezi těmito dvěma kandidáty, své rozhodnutí podstoupí řediteli IKEMu, a ten rozhodne sám.

Adamec v červnu tohoto roku oslavil tisící úspěšnou transplantaci. Od první v roce 1987 odoperoval 700 ledvin. Šest let nato zavedl novou chirurgickou techniku transplantace celé slinivky. Dodnes jich má na kontě na dvě stovky a podle odborníků patří mezi evropské špičky.

Nyní se více věnuje transplantacím jater, i proto, že tento výkon podle něj v chirurgii patří k nejsložitějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám