Hlavní obsah

Herman je podle soudu stále zaměstnancem ÚSTR, výpověď neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpověď z pracovního poměru nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byla neplatná. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 3, který dále konstatoval, že Hermanovi mělo být nabídnuto jiné místo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

Ústav pro studium totalitních režimů následně oznámil, že se proti nepravomocnému verdiktu odvolá. Dřívější pravomocné rozhodnutí soudu totiž Hermanovo odvolání z funkce uznalo jako platné. O rozsudku informoval server Aktuálně.cz.

Podle ústavu by pro Hermana po odvolání z čela ústavu přicházelo v úvahu jen místo mluvčího, který musí být loajální. A to by prý kvůli jeho boji s radou i novým vedením bylo podle ústavu absurdní, uvedl server.

ÚSTR: Snažili jsme se odchod vyřešit smírem 

„Soud rozhodl, že jeho propuštění bylo v hrubém rozporu se zákonem,” řekl serveru Hermanův advokát Michal Pacovský. „Je to nepravomocné, samozřejmě se odvoláme,” reagoval mluvčí ústavu Pavel Ryjáček.

ÚSTR se prý snažil vyřešit vše smírem a nabízel Hermanovi odstupné ve výši dvou měsíčních platů. „Jde mu evidentně o peníze, 150 000 je mu zřejmě málo,” dodal Ryjáček. Pokud verdikt potvrdí odvolací soud, ústav mu navíc bude muset vyplatit ušlou mzdu ode dne výpovědi.

Herman: Jde mi o spravedlnost

„Soud deklaroval, že moje propuštění ze zaměstnání bylo neplatné, tedy porušením zákona. Mně nejde o finance, to jsem také říkal od začátku. Mně jde o spravedlnost a princip a chtěl jsem, aby soud jednoznačně řekl, že byl porušen zákon. To se stalo, a to jsem velmi rád,” řekl ve středu Herman v Norimberku, kde se účastní zahájení česko-bavorské zemské výstavy věnované Karlu IV.

Herman se na soud obrátil už před třemi lety poté, co byl odvolán z funkce ředitele ústavu a současně i propuštěn. Žaloval jak odvolání z funkce, tak výpověď z pracovního poměru.

Soud dříve pravomocně potvrdil, že jeho odvolání z funkce ředitele bylo platné. Podle soudu měla rada ústavu k tomuto kroku kompetence. Letos na jaře pak Nejvyšší soud zamítl Hermanovo dovolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám