Hlavní obsah

Hašek: mluvit o ukončení proplácení zdravotnických poplatků je předčasné

Novinky, jim

O proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotních zařízeních se hejtmani rozhodnou až po sestavení nové vlády. Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) lze předpokládat, že středo - pravá vláda vyvine tlak na kraje, aby s proplácením skončily. Hejtmani budou o věci společně jednat v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Článek

Podle Haška je ale zatím předčasné hovořit o ukončení poskytování darů. „Mohu však potvrdit, že budu usilovat o koordinovaný a společný postup krajů v této záležitosti,“ doplnil jihomoravský hejtman.

„Jsem přesvědčen, že výsledek povolebního vyjednávání, tedy definitivní podoba budoucí vlády, bude rozhodující pro další osud regulačních poplatků,“ avizoval v úterý Hašek v tiskové zprávě.

Hejtmani soc. dem., kteří v současnosti působí ve všech krajích ČR kromě Prahy, předpokládali, že nový kabinet bude sestavovat ČSSD, která měla v plánu plošně zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví. Povolební uspořádání však spíše přeje koalici ODS, TOP 09 a VV, které třicetikorunové poplatky hájí.

Třicetikorunové poplatky při návštěvě lékaře a za položku na receptu zavedla vláda Mirka Topolánka. Sociální demokracie proti tomu rozpoutala rozsáhlou kampaň, která se odrazila v krajských volbách, kdy ČSSD zvítězila ve všech krajích vyjma Prahy. Voličům totiž slíbili, že poplatky v krajských zdravotnických zařízeních budou proplácet z krajských rozpočtů.

Jakmile s proplácením začali, došlo na několik soudních řízení, která proplácení ve výsledku zakázala. Nakonec kraje našly způsob, jak formou darů poplatky proplácet legálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám