Hlavní obsah

Hašek má jasno, spojencem ČSSD je Zeman

Právo, Jiří Ovčáček

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka domnívá, že jeho strana stojí na dějinné křižovatce. V rozhovoru pro Právo uvedl, že se soc. dem. musí rozhodnout mezi TOP 09 a Miroslavem Kalouskem a prezidentem Milošem Zemanem. Sám má jasno.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

Pane první místopředsedo, myslíte si, že se stranickému lídrovi Bohuslavu Sobotkovi podaří přesvědčit ČSSD, aby fakticky odmítla vládu Jiřího Rusnoka a například její poslanci opustili při hlasování o důvěře jednací sál Sněmovny?

Především jsem přesvědčen, že v uplynulých dnech pan předseda Sobotka, ale nejen on, i další členové vedení, trpělivě a poctivě komunikovali s členskou základnou, s funkcionáři z úrovně okresů, regionů, se členy předsednictva soc. dem., s poslanci, senátory. A alespoň mně z takové komunikace vyšlo, že většinová nálada uvnitř soc. dem. je spíš pro podporu Rusnokova kabinetu, nikoliv na odmítnutí takovéto podpory.

Myslím, že ke stejnému poznání, protože se stejnou skupinou lidí hovořil, dospěl i předseda Sobotka. Pokud vyjádřil v minulých dnech přesvědčení, že předloží takový návrh, který bude mít šanci projít předsednictvem, tak pak se domnívám, ale třeba se mýlím, že nakonec předloží návrh, který bude fakticky znamenat podporu Rusnokova kabinetu.

Vy se domníváte, že předseda nakonec přijde 6. srpna na předsednictvo s návrhem, aby poslanci podpořili v hlasování o důvěře vládu?

Pokud si pan předseda čte aktuální náladu uvnitř soc. dem. a stanovisko našich voličů a sympatizantů, tak si myslím, že přijde s návrhem, který bude ve skutečnosti znamenat umožnění podpory kabinetu. Můžu se ovšem také mýlit, může to být jinak.

Bohuslav Sobotka může nadále prosazovat to, aby Rusnokův kabinet podpořen nebyl, a potom uvidíme, zda více zastánců bude mít jeho návrh, anebo zda více zastánců bude mít takový postup, který bude znamenat, že zákonodárci soc. dem. budou v hlasování o důvěře Rusnokův kabinet aktivně podporovat.

Jak si vysvětlujete to, že Bohuslav Sobotka v posledních dnech rozjel faktickou ofenzívu proti této vládě?

Uvidíme, jak bude vypadat to úterní jednání politického grémia, předsednictva a poslaneckého klubu. Jsem zastáncem toho, aby soc. dem. přes všechny chyby, které Rusnokův kabinet nebo jeho jednotliví členové mají, a někteří je dokonce v posledních dnech i veřejně aplikují, vládu podpořila v hlasování o důvěře jako nejméně špatné ze všech špatných řešení morální, ekonomické i politické krize ČR.

Budeme znát programové prohlášení vlády a já jsem zaznamenal po jednání pana předsedy Sobotky s premiérem Rusnokem, že v programu by neměl být problém, protože se bude slovy pana předsedy z osmdesáti nebo více procent blížit programu ČSSD.

Myslím, že soc. dem. ve skutečnosti stojí na dějinné křižovatce, v tom se s Bohuslavem Sobotkou shoduji. Na té křižovatce si musí vybrat, kdo bude budoucím spojencem ČSSD. Miroslav Kalousek a TOP 09, nebo Miloš Zeman a levicové strany? Za sebe říkám, že mám jasno. Pro moderní levicovou soc. dem. by spojencem v budoucnu měl být levicový prezident Miloš Zeman a levicové a levostředové politické strany. Nikoliv Miroslav Kalousek, nikoliv TOP 09.

Takže souhlasíte s tím, co řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, že kritici Rusnokovy vlády se řadí mezi ODS a TOP 09?

Byl bych méně kategorický než kolega Škromach, i když on měl na mysli zřejmě otázku důvěry. Tam jsem postoj řekl.

Vláda Jiřího Rusnoka pro ČSSD není a nesmí být ani v budoucnu posvátnou krávou, kterou nebude možné kritizovat.

Uvedu konkrétní příklad. Nyní hýbe veřejným míněním odvolání ředitele Národního divadla ministrem kultury Balvínem. Osobně považuji tento jeho krok, několik málo dnů před hlasováním o důvěře vládě, za chybu. Za chybu, která je naprosto zbytečná, za chybu, která samozřejmě vyvolala velkou veřejnou polemiku, za chybu, kterou bude muset podle mého názoru řešit spíše než ministr Balvín přímo premiér Rusnok.

Ale na druhou stranu, není to pro mě tak zásadní věc, abych kvůli ní změnil názor a odmítl podpořit v hlasování o důvěře Rusnokův kabinet. On má být totiž vládou udržovací, úřednickou, odbornickou, která dovede ČR k volbám. Ať už budou v řádném termínu, anebo, pokud nakonec důvěra vládě povede k tomu, že se najde ve Sněmovně většina sto dvaceti hlasů, v předčasném termínu.

Bohuslav Sobotka se vyjádřil v tom smyslu, že bezděky přispíváte ke vzniku druhého mocenského centra, které leží mimo ČSSD. Zajímá mě vaše reakce.

Mrzí mě takovéto výroky předsedy Sobotky. Nikdy jsem se neodvážil nazvat jeho okolí bez demokratického mandátu daného sjezdem ČSSD nějakým druhým mocenským centrem vedle legitimního politického grémia.

Nevím, na co pan Sobotka naráží, nikdy mi nic takového neřekl. A věřte, že já takto neuvažuji. Nezabývám se spikleneckými teoriemi, nevyhledávám „protistátní spiklenecká centra“. Mám za to, že úkolem soc. dem. je teď řešit aktuální problémy této země, aktuální problémy lidí po sedmiletém řádění pravice, po sedmiletém řádění asociální TOP 09, po sedmiletém řádění kmotrovské ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD v Ostravě

To je reálná úloha ČSSD, a nikoliv nějaké vyhledávání vnitřního nepřítele anebo vytváření psychózy s údajnými mocenskými centry. To si myslím, že tomu nerozumějí ani členové soc. dem., nerozumějí tomu ani naši voliči.

Přece jenom, vy máte velmi blízko k prezidentu Zemanovi. Bohuslav Sobotka na to konto říká, že právě jeho zájmy hájíte, zatímco on hájí zájmy ČSSD.

Nejsem ve vztahu k prezidentu republiky nijak předpojatý. Samozřejmě komunikuji, dlouhodobě, s Milošem Zemanem, asi více než Bohuslav Sobotka. Netrpím vůči Miloši Zemanovi osobní nenávistí. Nevím, jak to má pan Sobotka.

Soc. dem. napomohla zvolení prvního levicového prezidenta Miloše Zemana. Soc. dem. na svém sjezdu jasně vyjádřila to, že by se naše vztahy měly opět zkultivovat, měly by být zakopány příkopy mezi ČSSD a Milošem Zemanem, které byly vykopány v roce 2003 při tehdejší parlamentní prezidentské volbě. A já také tímto způsobem postupuji.

Ostravský sjezd jasně řekl, že ČSSD nemá s prezidentem válčit. Snažím se proto o normální komunikaci a panu Sobotkovi jako předsedovi ČSSD bych doporučil totéž.

Myslíte si, že by měl Sobotka, v případě, že neuspěje, vyvodit personální odpovědnost?

Víte, ono posledních čtrnáct dnů intenzívnější debaty uvnitř soc. dem., kdy se ozývají různé názory na řešení té současné politické a vládní krize, bývá označováno za rozkol ČSSD. Paradoxně si to nemyslím. Diskuse je kořením demokracie.

Ve vnitřní diskusi, kterou nyní absolvujeme, dostáváme desítky mailů, dopisů, stanovisek. Musím říci, že v drtivé většině na podporu Rusnokovy vlády ze strany ČSSD. Alespoň taková stanoviska jsem obdržel. Třeba tato věta bude znamenat, že příznivci Jiřího Dienstbiera zahrnou můj Facebook přes víkend nějakými jinými stanovisky, nemohu to vyloučit. V každém případě to, že v rámci diskuse vedeme různé názory, neznamená, že je strana rozštěpená.

Podle mého názoru to neznamená, že ten, kdo názor prosadí, by měl být absolutní vítěz a ten, kdo názor neprosadí, by měl spáchat harakiri. Prostě příští úterý demokratickým způsobem rozhodne předsednictvo strany a poté poslanecký klub. Za sebe dopředu říkám, že jako bytostný demokrat budu takové většinové rozhodnutí respektovat. Totéž očekávám od Bohuslava Sobotky.

S Bohuslavem Sobotkou jste se utkal o vedení ČSSD na sjezdu v roce 2011. Nyní dochází k dalšímu názorovému střetu. Jak silně ho vnímáte proti tomu předchozímu?

Myslím, že příchod tohoto názorového střetu byl přirozený. To není žádné umělé téma. Po sedmi letech skončilo pravicové vládnutí, které významným způsobem deformovalo ČR.

A teď je logické, že soc. dem. jako největší opoziční strana sama hledá svůj vlastní přístup v řešení situace. Součástí ústavní procedury je hlasování o důvěře vládě. Ano, s Bohuslavem Sobotkou na tu věc máme rozdílný názor. To je naše svaté právo členů ČSSD. Příští úterý ukáže, jaký názor je ten většinový.

Celý rozhovor s Michalem Haškem čtěte v pátečním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám