Hlavní obsah

Gross: Zeman chtěl odstranit Špidlu pomocí lží

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman stal v lednu 2003 prezidentem, měl mít plán, jak se politicky zbavit svého bývalého následovníka Vladimíra Špidly. Bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross to popsal v rozhovoru pro páteční Lidové noviny.

Článek

"Chtěl k tomu zneužít po mém soudu vymyšlených psychiatrických problémů Vladimíra Špidly," řekl listu Gross. Podobné úvahy, které měly ovlivnit výsledek prezidentské volby, naznačil Gross už dříve, konkrétně již v prosinci 2004 před ústředním výborem strany. Tehdy přiznal, že volba na Hrad byla v ČSSD "zpackaná od začátku do konce".

Uvedl také, že není dobré toto prádlo prát veřejně. "Mohu si o tom s někým z vás popovídat u piva... Tuto kapitolu ale musíme jednou provždy uzavřít, protože je pro soc. dem. zničující," dodal. Podle tehdejších Grossových slov "Miloš Zeman rozhodně nebyl čistým v této hře".

Expremiér, který ve své nové knize Vzestup a pád sociální demokracie píše, že se údajný Špidlův dávný sebevražedný pokus a navazující psychiatrická dokumentace prý dokonce staly prostředkem Špidlova vydírání, Grossova slova odmítl. Prohlásil, že Gross lže. Špidla spekulace o vydírání z Bruselu rozhodně popřel, když letos v únoru sdělil, že ho "nikdy nikdo nevydíral a nikdy jsem se nepokusil o sebevraždu".

Zeman podle svých slov v lednu 2003 Grossovi řekl, že by Špidlu, který by zůstal premiérem, mohl nahradit v čele strany místopředseda Zdeněk Škromach. "Na to ale Gross reagoval pobouřeně. Řekl mi doslova: ,Když do toho půjde Škromach, půjdu i já,"" uvedl pro LN Zeman.

Důkazy

Gross v pátek Právu sdělil, že ho Zeman obviňuje bez důkazů. "Rozdíl mezi námi je v tom, že já je doložit mohu, a bude-li třeba, tak to udělám. Pouze se mi nechce to více rozvádět, aby tyto Zemanovy metody nyní nepoškodily ČSSD," přiblížil Gross, který nyní pracuje jako advokátní koncipient.

Na Zemanovy plány před prezidentskou volbou Gross podle svých slov nepřistoupil. "To, že jsem odmítl tento špinavý obchod, je podstatou jeho nenávisti ke mně," poznamenal Gross. Věc shrnul slovy: "Jelikož si Zeman žádné servítky také nebere a vydělává milióny na své politické pornografii bez ohledu na zájmy ČSSD, nemám důvod si dále nechat dělat na hlavu."

ČSSD se loni omluvila za zpackanou prezidentskou volbu a zároveň napadla prezidenta Václava Klause. Zemanovo jméno však v omluvě nezaznělo. Pokud jde o Klausova vyzývatele v lednu 2008, ČSSD chce o svém kandidátovi začít diskutovat až po podzimních senátních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám