Hlavní obsah

Gazdík: Na krajské kandidátky máme nával

Právo, dan

Starostové a nezávislí (STAN) už mají kompletní kandidátky do podzimních krajských voleb. Podle zastupujícího šéfa hnutí a místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka měli při tvorbě krajských kandidátek z čeho vybírat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf STAN Petr Gazdík (vlevo) s lídry pro krajské volby. Kandidátky povedou (zleva) v Plzeňském kraji Pavel Čížek, Petr Liška v Ústeckém, Jiří Švec v Jihočeském, v Jihomoravském Martin Maleček, Lukáš Vlček na Vysočině a v Pardubickém kraji Jan Vanáč.

Článek

„Měli jsme přetlak, v některých krajích bychom mohli udělat kandidátky tři,“ uvedl ve středu Gazdík při představování posledních šesti adeptů na hejtmana. Celkově na krajskou kampaň chtějí Starostové vydat přes 15 miliónů korun. O tom, kolik by mohli získat hejtmanů, nechtěl Gazdík spekulovat. „Určitě chceme promluvit do sestavování krajských rad,“ uvedl.

V Jihočeském kraji bude o post hejtmana usilovat starosta Lišova Jiří Švec. Starosta městské části Brno-sever Martin Maleček bude lídrem kandidátky v Jihomoravském kraji.

V Pardubickém kraji chce krajské zastupitelstvo vést radní města Lázně Bohdaneč a bývalý lékař české hokejové reprezentace Jan Vanáč. V Plzeňském kraji povede STAN do voleb starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Ústecký kraj chce vést starosta Malých Žernosek Petr Liška. Starosta Pacova Lukáš Vlček bude kandidovat na místo hejtmana na Vysočině.

Kandiduje i obviněný Půta

Již dříve hnutí STAN oznámilo, že lídrem středočeské kandidátky je starosta Kolína Vít Rakušan a krýt záda mu bude šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na Zlínsku bude jedničkou zlínský primátor Miroslav Adámek.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petr Gazdík na on-line chatu

Dalšími známými krajskými lídry STAN jsou poslankyně Martina Berdychová v Královéhradeckém kraji, liberecký hejtman Martin Půta, karlovarský primátor Petr Kulhánek, prezident Evropské asociace pro rozvoj venkova Radim Sršeň v Olomouckém kraji a vedoucí katedry na ostravské univerzitě Petr Jančík.

Reklama

Výběr článků

Načítám