Hlavní obsah

Gazdík: Hřib je nová Krnáčová, chová se nabubřele

Právo, jim, dan

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib je pod ostrou palbou svých případných koaličních partnerů z koalice Spojené síly pro Prahu. K výhradám lídra TOP 09 Jiřího Pospíšila, že je Hřib politicky nezkušený, se přidal i šéf hnutí STAN Petr Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib (Piráti).

Článek

Gazdík se obává, že pokud bude primátorem Hřib, tak pražskou vládu čekají nepříjemnosti, jaké zažívala odstupující rada s primátorkou za ANO Adrianou Krnáčovou.

„Mám obavy, že to bude nová Krnáčová. Má sebevědomé, až lehce nabubřelé vystupování. A také nikdy nic úspěšně neřídil,“ řekl Právu Gazdík. Koalice Spojené síly pro Prahu, která se skládá z TOP 09, STAN a lidovců, začala ve středu vyjednávat o programu s Piráty a sdružením Praha sobě, vedeným Janem Čižinským.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva v Praze

Podle Gazdíka by byl lepším primátorem Pospíšil nebo Čižinský, kteří mají politické zkušenosti. „Jiří Pospíšil vedl univerzitu a ministerstvo spravedlnosti a Jan Čižinský o vedení města už něco ví,“ dodal Gazdík.

Pospíšil má také obavy z Hřibovy nezkušenosti, ale nevidí to jako důvod, proč s Piráty o pražské vládě nejednat. „Chceme mít ale čisté svědomí a musíme upozornit na to, že pan Hřib je nezkušený a lehce může opakovat chyby paní Krnáčové a my za to poneseme politickou odpovědnost,“ řekl Právu Pospíšil.

Dodal, že by během příštího týdne mohli vyřešit program koalice a pak vyřešit i otázku primátora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Bartoš: Laciný tah

Piráti veškerou kritiku odmítají. „Pan Gazdík má vůči Pirátům neustále výhrady. Je to dáno asi tím, že Piráti mají ve Sněmovně výhrady proti jeho kumulaci funkcí, protože je radním ve Zlínském kraji a poslancem a má docházku na hlasování asi 80 procent,“ řekl Právu Hřib.

„Souhlasím, že primátor Prahy by měl mít i zkušenosti s pražskou komunální politikou. Já jsem se například podílel na záchraně Nemocnice Na Františku na Praze 1 před skrytou privatizací,“ dodal.

Podle něj se v současnosti personálie vůbec neřeší, ale strany se zabývají hlavně programem. A dodal, že v případě shody na programu už nebudou personální otázky hrát významnou roli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Za Hřiba se postavil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Přirovnávat Zdeňka Hřiba k Adrianě Krnáčové mi připadá jako laciný tah. Nevím, jakou hru tam hrají. Předseda by to měl komentovat věcně. Vždyť ve Sněmovně pracujeme se STAN na několika věcech,“ řekl Právu.

Podle něj podobné útoky vyjednávání o koalici jen komplikují. A podotkl, že politická zkušenost nemusí být rozhodující kritérium: „Politická zkušenost je tady mnohdy ve smyslu politické provázanosti a historie i handicap. A kdyby platilo, že bez politické zkušenosti nelze dělat politiku, tak tady nové politiky nemáme.“ Navíc prý veškerá rozhodnutí bude muset primátor dělat v souladu s celou radou a většinou v zastupitelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám