Hlavní obsah

Gandalovič prý zpronevěřil sponzorské dolary

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Vedení ústecké ČSSD v pátek na tiskové konferenci v Teplicích informovalo, že dostalo poštou anonymní oznámení, které požaduje posoudit, zda se primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič a volební lídr ODS v Ústeckém kraji nedopustil zpronevěry.

Článek

Anonym se odvolává na přiloženou kopii textu pražské advokátní kanceláře, podle kterého Gandalovič ještě jako generální konzul v USA zpronevěřil 5000 dolarů.

Jednalo se údajně o peníze, zaslané jako sponzorský dar na Turné díkuvzdání a solidarity po teroristickém útoku na WTC v září 2001. Podle tohoto oznámení převzal Gandalovič na koncert pořádaný českou agenturou PUS v newyorské hale Carnegie Hall sponzorský dar od firmy Sikorsky Aircraft Corporation, agentuře však prý peníze nikdy nepředal.

"Toto oznámení požadující posouzení zda nedošlo ke spáchání trestného činu, bylo v naší poště, odesilatele neznáme," řekl Právu krajský tajemník ČSSD Jaroslav Brychta.

Gandalovič zpronevěru rezolutně popírá

"Skutečnost, že o trestním oznámení na moji osobu informovala na své tiskové konferenci ČSSD u příležitosti akce s předsedou vlády Jiřím Paroubkem, je projevem hysterie této strany před volbami. Kriminalizace protikandidátů je jev, se kterým se setkáváme spíše v Bělorusku a který by v naší předvolební kampani neměl mít místo," sdělil v pátek Právu ústecký primátor.

"Během své práce ve funkci generálního konzula České republiky v New Yorku jsem neudělal ani nic nezákonného ani nemorálního. Jsem přesvědčen, že jsem pro naší zemi naopak udělal mnoho dobrého, o čemž mohou hovořit čeští krajané. Pokud jsem informován, oznámení podala před několika dny pražská agentura PUS, která v březnu 2002 organizovala v New Yorku kulturní akci ve spolupráci s americkou krajanskou nadací Harmony. Mezi oběma subjekty došlo během příprav ke sporům, které náš konzulát v žádném případě nezavinil," oponoval Gandalovič.

Podle něj to, že sponzorský příspěvek, který americká firma dala na tuto akci, byl poskytnut nadaci Harmony a nikoli PUS, nebylo chybou konzulátu a už vůbec ne porušením zákona.

"Předpokládám, že nadace Harmony je schopna doložit své účetnictví z toho období," konstatoval primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám