Hlavní obsah

Forejt už nebude ani zaměstnancem ministerstva zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt už nebude zaměstnancem ministerstva zahraničí (MZV). Uvedlo to v neděli samo ministerstvo. Forejt podle resortu podal na konci roku 2016 žádost o ukončení služebního poměru. Ministerstvo mu vyhoví a poměr ukončí k 2. lednu 2017.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„Tímto dnem přestane být Jindřich Forejt zaměstnancem MZV, nebude tedy veden ani v evidenci zaměstnanců tohoto úřadu,“ uvedl resort v tiskové zprávě.

Forejt na začátku prosince skončil jako šéf hradního protokolu — oficiálně z osobních a zdravotních důvodů — dál však byl vedený jako zaměstnanec ministerstva zahraničí.

Tam byl ve služebním poměru od června 2015, ale po celou dobu měl neplacené volno. To mu skončí společně se služebním poměrem.

Velvyslancem jen s prověrkou

Prezident Miloš Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Podle prezidenta záleží na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci na prezidentovo prohlášení řekl, že debaty o obsazování velvyslaneckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoli veřejně.

Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová sdělila, že kandidát na post velvyslance nemusí být zaměstnancem ministerstva zahraničí. "Velvyslancem může být každý, koho odsouhlasí vláda a prezident," oznámila. Budoucí velvyslanec ve Vatikánu však musí mít bezpečnostní prověrku na stupeň "Tajné".

Forejt prověrku měl, ale po odchodu z Hradu ji vrátil. Hrad ani Národní bezpečnostní úřad tuto informaci nepotvrdily ani nevyvrátily.

Reklama

Výběr článků

Načítám