Hlavní obsah

Fiala uvedl Balaše do funkce. Chci stabilizovat školství, řekl nový ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce nového ministra školství Vladimíra Balaše, který v křesle vystřídal Petra Gazdíka (oba STAN). Ten ve funkci končí v souvislosti s kauzou Dozimetr. Ministerský předseda Gazdíkovi za jeho práci v pátek poděkoval, podle něj odvedl obrovský kus práce.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš a premiér Petr Fiala.

Článek

„Gazdík odvedl obrovský kus práce, vyrovnávat se musel s variantou omikron, poté jsme museli čelit válce na Ukrajině. A začali se dělat i koncepční kroky. Moje poděkování mu patří právem,“ uvedl v pátek premiér.

Za jeho nástupcem - Balašem - je pak podle něj dlouhá a úspěšná kariéra. „Má zkušenosti z výzkumu i z působení na vysokých školách,“ řekl při jeho uvedení do úřadu.

Zeman jmenoval Balaše ministrem. Nechci to Fialovi komplikovat, řekl mu

Domácí

Hlavním cílem nového ministra bude podle Fialy kvalitní vzdělání. To je podle něj podmínka pro to, aby mohla Česká republika patřit mezi nejúspěšnější země světa.

„Chceme přejít od kvantity ke kvalitě, abychom dosáhli toho, že žáci mají hlubší znalosti, které dokážou uplatnit,“ nastínil předseda vlády.

Balaš: Nehodlám nic radikálně měnit

Nový šéf resortu školství v pátek uvedl, že se bude snažit posouvat vzdělávání správným směrem.

„Nehodlám nic radikálně měnit. Je naopak potřeba stabilizovat školství, aby naše děti mohly čelit globálním krizím s přehledem. K tomu musí sloužit způsob vzdělávání,“ prohlásil.

Současně také nevyloučil personální úpravy po pohovorech s vedením. „Můžeme se zabývat drobnou reorganizací na úrovni ministerstva. Tuším, kde by mohl být problém, a věřte, že ho budu řešit velmi razantně,“ zdůraznil Balaš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám