Hlavní obsah

Falbr: ČSSD musí válku odsoudit

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Jitka Götzová, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátor Richard Falbr přednesl před delegáty sjezdu ČSSD v pražském Kongresovém centru rezoluci k Iráku. Připravil ji ve spolupráci s předsedou Valného shromáždění OSN Janem Kavanem a předsedou zahraničního výboru Sněmovny Vladimírem Laštůvkou. V rezoluci se uvádí, že válka USA a Velké Británie s Irákem je vedena v rozporu s mezinárodním právem.

Foto: Aleš Plevka

Celá habartovská reprezentace pohromadě a to včetně trenérů

Článek

Richard Falbr v závěru svého vystoupení delegáty požádal o podporu této rezoluce (viz rámeček). Předseda ČSSD Vladimír Špidla se k návrhu rezoluce, kterou Falbr v jednácím sálu přečetl, odmítl vyjádřit s tím, že se s textem není obeznámen. Svou plnou podporu jí již vyjádřil exministr průmyslu Jiří Rusnok. "Je trošku v rozporu s oficiální vládním stanoviskem, ale to je problém vlády," řekl na dotaz Práva. Naprosto se s rezolucí ztotožňuje i starosta pražských Letňan Josef Dobrý. "Jestli chceme svět udržet v rovnováze, musí všichni respektovat organizace, které k tomu byly vytvořeny," uvedl Dobrý.

Špidlův projev nenadchl

Předseda ČSSD Vladimír Špidla ve svém úvodním projevu kladně zhodnotil období po sjezdu v roce 2001. Jeho vystoupení však nenadchlo všechny delegáty, které v sobotu čeká důležité rozhodování. Budou volit nové vedení.

Špidla zahájil svůj projev jednoznačně. "Minulé posjezdové období (minulý sjezd 2001 - pozn.redakce) bylo úspěšné," řekl. Špidla je přesvědčen, že musí skončit hrátky kdo s kým a proti komu. "Musíme skončit s tím, co nás oslabuje," uvedl.

Falbr: Nezmínil válku

Senátor a kandidát na místopředsedu ČSSD Richard Falbr o Špidlově projevu Právu řekl, že se dotkl všeho důležitého, kromě toho, že je vedena válka. "O té se vůbec nezmínil," poznamenal Falbr. Poslanec Michal Kraus vnímal podle svých slov Špidlův projev jako rutinní. "Z hlediska dynamiky a mobilizace k vytváření nového image strany tento projev svou úlohu nesplnil. Pokud tu ambici ani neměl, tak je to špatně. Projev delegáty neoslovil a nezměnil jejich rozhodnutí, zda Špidlu volit či nevolit za předsedu," uvedl Kraus.

Špidla: Spolupráce s komunisty? Ne.

O tom, že ČSSD prožívá nejproblematičtější období své novodobé historie, není pochyb. Podle Špidly se však stalo to, co postihuje každou vládní stranu. V sociální demokracii propukl spor o podíl na moci, domnívá se předseda. Rozhodně odmítl, že by byla nějaké možnost navázat spolupráci s KSČM. Projev Špidla ukončil výzvou ke svornosti. "S důvěrou se dívám do vašich tváří," uvedl předseda a sklidil vlažný potlesk delegátů.

Poslanec a starosta Podsedic na Litoměřicku Robert Kopecký byl mezi těmi delegáty, kteří na závěr Špidlova projevu netleskali, ani nepovstali. Kopecký Právu řekl: "Na to, abych vstal a vášnivě tleskal, mě příliš bolí nohy." Nesouhlasil podle svých slov ani se Špidlovým názorem, že bohumínské usnesení není třeba měnit. "Byl pro to, abychom zrušili toto usnesení a nahradili ho jiným, které sice zakazuje spolupráci na vládní úrovni, ale povoluje určitou formu spolupráce v sociální, kulturní a jiné oblasti. Nemůžeme se tvářit jako farizejové," uvedl Kopecký.

Bez kapely a koláčků

Nejsilnější vládní strana se sešla na svém sjezdu v Kongresovém centru v Praze. Příchod kandidátů nebyl pln nadšení jako před dvěma lety. Nehrála kapela, nerozdávaly se koláčky. Delegáti mají důležitý úkol z hlediska budoucnosti strany, budou rozhodovat o novém vedení. Třídenní sjezd ČSSD by měl dát odpověď na otázku, zda tato strana má šanci přežít, anebo bude postupně upadat.

Kdy to tu skončí?

Sjezd byl krátce po poledni zahájen zpěvem hymny České republiky. Delegáti poté odhlasovali organizační záležitosti sjezdu. Delegát z Pardubic hned v úvodu položil praktickou otázku: Kdy to tu skončí? Předsedající sjezdu místopředsedkyně strany Marie Součková delegáta ujistila, že dnes sjezd skončí půl hodiny po sedmé. A to kvůli muzikálu Drákula. První den sjezdu má tak první jistotu.

Topolánek přeje ČSSD vedení, které umí vládnout

Jak řekl ke sjezdu ČSSD předseda ODS Mirek Topolánek, ODS nechce zasahovat do problémů v cizí rodině. "Na druhé straně platí, že jakákoliv destabilizace sociální demokracie a její případné štěpení či jiné vnitřní turbulence vytvářejí velký prostor pro nárůst hlasů pro komunisty, kteří by mohli profitovat právě ze slabosti ČSSD.

Přejeme si, aby sjezd vygeneroval takové vedení, které bude schopno ve vládě působit tak, že začne vládnout. Od povodní, které vláda poměrně slušným způsobem zvládla, se prakticky nevládne," řekl Topolánek.

Místopředsedu KSČM Miloslava Ransdorfa projev Špidly vůbec nepřekvapil. "Kritických slov bylo minimum a ani slovo o krizi, kterou jeho strana prochází. Chybí jim koncepce," řekl na dotaz Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám