Hlavní obsah

Fakultní poliklinika VFN v Praze otevřela ordinaci praktického lékaře pro Ukrajince

– Praha

Fakultní poliklinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí od středy nabízí uprchlíkům z Ukrajiny ordinaci praktického lékaře. Ordinace je určena pro pacienty od 18 let a služby jsou poskytovány zdarma. Ordinace je schopna zaregistrovat až tisíc zájemců.

VFN otevře ordinaci praktického lékaře pro UkrajinceVideo: Novinky

 
Článek

„Vnímáme potřebu postarat se o takové množství lidí formou praktického lékaře,“ sdělila Novinkám hlavní sestra VFN a 1. LF Dita Svobodová s tím, že cílem je také ulehčit UK pointům při velkých fakultních nemocnicích.

Celkem tři dny v týdnu bude pacientům k dispozici český lékař s překladatelem, zbývající dva dny bude ordinovat ukrajinský lékař.

Screening u novorozeňat může nově odhalit i svalovou atrofii či těžkou poruchu imunity

Děti

Utekla z Ukrajiny týden před porodem

Jana má manžela v Česku už sedmnáct let a před válkou sem nyní utekla i s dcerami. Týden po příjezdu porodila své třetí dítě v porodnici U Apolináře. Lékaře navštívila kvůli registraci a kontrole.

Foto: Novinky

Tři dny ordinuje český lékař s překladatelkou a dva dny ukrajinský lékař.

„Před dvěma měsíci jsem tady rodila a praktického lékaře potřebuji, protože kvůli císařskému řezu musím chodit na kontroly,“ vysvětluje s tím, že zaregistruje i obě starší dcerky.

Dodává, že zřídit ordinaci pro Ukrajince je moc dobrý nápad, protože jich je zde hodně a potřebují pomoct.

Plno už od rána

Od rána byla čekárna plná lidí. Jevhenij a Taťjana přišli do ordinace praktického lékaře kvůli problémům s pohybovým aparátem.

„Bolí mě záda, ale nemůžu si koupit léky. Vím, které si mám koupit, ale potřebuji recept. Byl jsem informován, že sem dnes mohu přijít a nahlásit se u praktického doktora,“ řekl Novinkám Jevhenij.

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

Věda a školy

U Taťjany se zase objevily problémy s krkem poté, co absolvovala dlouhou cestu z ukrajinského Donbasu.

Už předtím prý podstoupila na Ukrajině operaci. „Jsme rádi, že můžeme navštívit ukrajinského lékaře. Měla jsem operaci, takže potřebuji rehabilitace,“ doplňuje.

Podle Dity Svobodové se důvody, se kterými ukrajinští pacienti navštěvují ordinaci praktického lékaře, nijak neliší od těch, které mají čeští pacienti.

Reklama

Výběr článků

Načítám