Hlavní obsah

eŽádanka měla výpadek

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řada lidí si v pátek ráno musela na odběrových místech na covid postát ve frontě déle. Způsobil to centrální výpadek systému eŽádanek. Lékaři ani hygienici kvůli němu nemohli žádanky na odběr vystavit, na místě pak ty už podané nemohli pracovníci ověřit. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové systém obnovil funkci před půl jedné.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fronta před odběrovým místem na covid.

Článek

„Systém eŽádanek má nyní centrální výpadek. V tuto chvíli nelze vystavit novou eŽádanku na odběr. Na odběrových místech budou lidé odebráni i přesto, že jejich eŽádanku nelze ověřit,” sdělila na dotaz Novinek během dopoledne Štěpanyová s tím, že resort výpadek intenzivně řeší.

„Vykoukněte z okna, jaká je dnes fronta,” žádají lidé při telefonátech na testovací infolinku

Domácí

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na plénu Poslanecké sněmovny nyní experti zjišťují, zda nemůže jít o kybernetický útok.

„Není jisté, jestli jde o chybu, nebo kybernetický útok, takže teď na tom kolegové intenzivně pracují. Bohužel nemůžeme vyloučit zatím ani jednu možnost,” oznámil.

Ministr nicméně také ujistil, že lidé, kteří se na odběrové místo dostaví, budou vyšetřeni. Na žádný problém nenarazí samoplátci, kteří si testy hradí sami.

Problémy od rána měli například ve Fakultní nemocnici v pražském Motole. Pracovníci odběrového místa nicméně i přes výpadek systému začali znovu čekající „obsluhovat” zhruba po hodině.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze ale na svém webu uvedla, že testování na covid pozastavila. „Z důvodu výpadku elektronických žádanek systému NZIS dočasně pozastavujeme odběry na COVID-19,“ napsala ÚVN.

Reklama

Související články

Kvůli Německu jsou v Praze fronty na testy

Pražané smějí do Německa od čtvrtka přicestovat v zásadě jen s negativním testem na koronavirus, anebo se okamžitě odebrat do dvoutýdenní karantény. Hlavně...

ON-LINE: Dnes přibylo zatím 1074 nakažených

Do pátečního večera přibylo 1074 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2. Je to výrazně méně než za stejný časový úsek včera. Aktuálně je...

Výběr článků

Načítám