Hlavní obsah

Extrémní riziko záplav hrozí ve Veselí nad Moravou, na Chrudimsku pominulo

Extrémní riziko záplav nově hrozí ve Veselí nad Moravou, platí dál i v Libereckém kraji. Na Chrudimsku a Jesenicku tak vysoké nebezpečí pominulo.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Povodně v Luži

Článek

Na severozápadním návětří Jizerských hor a Krkonoš budou extrémní srážky. Do nedělního poledne tam naprší, zejména ve Frýdlantském výběžku, ojediněle kolem 80 milimetrů vody. Současně s tím vzrostlo riziko rozvodnění tamních řek, sdělil Český hydrometeorologický ústav. Krátce před 21:00 varoval před extrémním rizikem velké vody v okrese Veselí nad Moravou.

Vydatně pršet má na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku podle meteorologů i v dalších dnech. Například v Beskydech a Jeseníkách do pondělí a do této doby tam může spadnout kolem 90 milimetrů srážek za 48 hodin.

"Zároveň se na severovýchodě území může během nedělního odpoledne a večera ojediněle vyskytnout silná bouřka s krátkodobým úhrnem kolem 30 mm," doplnili meteorologové. Na Českomoravské vrchovině očekávají ojediněle až 60 milimetrů srážek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodeň na Rychnovsku. Na snímku vyplavená obec Lupenice

Kvůli neustávajícímu dešti a již nasyceným korytům řek meteorologové předpokládají u toků, které odvodňují Jizerské hory, vzestup hladin na druhý, místy i třetí stupeň povodňové aktivity. Druhého stupně mohou dosáhnout i řeky odvodňující Krkonoše, sever Českomoravské vrchoviny, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. V Jihomoravském kraji nyní očekávají, že hranici třetího povodňového stupně překročí Velička ve Velké na Veličkou. Upozornění platí zhruba do půlnoci.

V Libereckém kraji intenzivní deště hladiny toků již zvedly. Stav ohrožení platí například na Smědé a Řasnici na Frýdlantsku. Na Chrudimsku dosáhla stavu ohrožení říčka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku. Voda se vylila z břehů, zatopila silnice, přízemní části domů a garáže.

Reklama

Výběr článků

Načítám