Hlavní obsah

Extremisté uspořádali nepovolené shromáždění v centru Hradce

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Téměř tři stovky sympatizantů krajně pravicové Dělnické strany pochodovaly v Hradci Králové. V 15:00 vyšli extremisté seřazení ve čtyřstupech z hradeckého vlakového nádraží, poté řečnili v centru města a krátce před pátou hodinou setkání rozpustili. Původně měli zamířit na akci v letním kině, kde se měl uskutečnit politický mítink a koncert. Radnice jim ale v pátek vypověděla smlouvu o pronájmu.

Foto: Zděněk Seiner, Právo

Pochod extremistů v Hradci Králové

Článek

Příznivci extrémní pravice v čele předsedou strany Tomášem Vandasem přesto do Hradce přijeli a uspořádali nepovolený politický mítink v jeho centru. Magistrát je proti, avšak jeho zástupce Právu řekl, že se neodváží proti demonstrujícím zasáhnout pro případ, že by byla akce povolená.

Místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb tvrdil, že se pouze sešel s přáteli. "Jsme tady na procházce," řekl doslova novinářům. Akci podle mluvčí hradeckých policistů Anny Pešavové monitorovalo 150 policistů. Podle Kotába neměli policisté k zásahu žádný důvod.

:. Setkání extremistů v Hradci Královéfoto: Právo/Zděněk Seiner

"Pokud nedojde k narušení veřejného pořádku, tak není důvod nic násilně rozpouštět. Občané mají právo vyjádřit svůj názor, mají právo si vyslechnout třeba můj projev," řekl novinářům Vandas.

Lídra doprovodili na nádraží

Kdyby magistrát vyhodnotil shromáždění na náměstí jako porušení veřejného pořádku, byl Vandas připraven zaplatit pokutu, policista v civilu ho však upozornil, že v případě, že je demonstrace nepovolená, tak mu hrozí trestní stíhání.

Na setkání, které skončilo krátce před pátou hodinou, se vystřídalo několik řečníků ze tří zemí. Část demonstrantů zamířila do hradeckých hospod, přibližně stovka z nich se pak rozhodla doprovodit předsedu Vandase na vlakové nádraží.

Na místě i anarchisté

Na místo přišli také anarchisté, před nádražím jich bylo asi 35.

:. Během odpoledne řečnilo hned několik extremistů, nejen z ČR.foto: Právo/Zděněk Seiner

Podle mluvčího města může magistrát zahájit správní řízení a uložit pokutu a zároveň má právo pořadatele neohlášeného politického mítinku vyzvat, aby akci ukončil. Pokud tak neučiní, vyzve policii, aby zasáhla, řekl Svoboda. "Tvrdost zásahu necháme na nich," dodal.

DS letos kandiduje do krajských zastupitelstev ve všech krajích. Ve svém programu například požaduje vystoupení z EU a NATO. Navrhuje zrušení všech podpor pro přistěhovalce a zákaz homosexuálních sňatků. Chce také zavést určování národnosti obyvatel a jejího potvrzení do rodného listu a občanského průkazu.

V médiích se také v posledních měsících objevují informace o propojení Dělnické strany s některými neonacistickými organizacemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám