Hlavní obsah

Exsenátor Novák se odvolal proti podmínce za korupci, dostal čtyři roky natvrdo

Právo, Novinky, jas, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák byl v pondělí rozsudkem Krajského soudu v Ústí nad Labem odsouzen ke čtyřem letům vězení. Soud mu zrušil původní podmíněný trest, k němuž byl odsouzen v roce 2010 za přijetí úplatku ve výši zhruba 40 miliónů korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Alexandr Novák

Článek

Novák byl odsouzen za to, že měl v roce 1999 jako starosta Chomutova obdržet úplatek za to, že z pozice své funkce ovlivnil prodej městských akcií energetických společností.

Původně si Novák od soudu v roce 2010 odnesl dvouletou podmínku, pokutu pět miliónů korun a pětiletý zákaz činnosti ve veřejné správě. Proti rozsudku se stejně jako státní zástupce odvolal a odvolací soud v pondělí vynesl nový verdikt. Pokuta i zákaz činnosti zůstaly beze změny.

Kauza prodeje akcií
Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 miliónů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 miliónu marek Petru Schmelovi. Suma ve stejné době přišla v různých měnách na rakouské konto manželů Novákových od kyperské společnosti Intercontraktor. Novákovi tvrdili, že jde o půjčku.
zdroj: ČTK

Státní zástupkyně, která požadovala pro Nováka nepodmíněný trest, označila souzený skutek jako "promyšlený a rafinovaný způsob převodu peněz přes několik účtů v cizině".

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Alexandr Novák před zahájením odvolacího jednání soudu

Okresní soud původně udělil dvouletou podmínku a pokutu milión korun také Petru Schmelovi. Ten byl souzen jako uprchlý a v pondělním verdiktu krajský soud rozsudek proti němu zrušil, protože byl v mezidobí prohlášen za mrtvého.

Novák byl starostou Chomutova v letech 1998 až 2002. V Senátu zasedal v mezidobí 2000 až 2006. Je považován za vlivného zákulisního hráče v Ústeckém kraji i v tamní ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám