Hlavní obsah

Exprimátor Prahy Svoboda vypovídal na policii kvůli opencard

– Praha

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v úterý vypovídal kvůli projektu opencard na policii. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) si jej na výslech pozvali vůbec poprvé od březnového obvinění. Svoboda však vyšetřovatelům pouze přečetl své stanovisko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Článek

"Já jsem přišel na toto jednání s tím, že jsem sdělil, že přednesu své stanovisko k celé věci, které jsem přednesl, a žádné další otázky jsem nedostal," uvedl někdejší primátor. Co bylo obsahem jeho vyjádření, ale nechtěl komentovat. Text prý později zveřejní na svém webu.

Podle něho jsou k výslechu zváni, nebo již byli vyslechnuti, i další obvinění. "Vyšetřování probíhá podle plánu vyšetřovatele, podrobnosti sdělovat nebudeme," řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně Svobody podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Uzavřeny smlouvy za 74 miliónů

Obvinění se týká deseti členů rady kromě Aleksandry Udženije (ODS), která se tehdejšího rozhodování rady nezúčastnila. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 miliónů korun.

Policie se zabývá kauzou předražené karty opencard dlouhodobě. Na konci října státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili firmu Haguess, čímž způsobili městu škodu za desítky miliónů korun.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál asi 1,25 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám