Hlavní obsah

Expremiér Sobotka navštívil Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se stáhl z vysoké politiky a nekomentuje ani aktuální dění. V srpnu se však vypravil do Číny, kde jednal s představiteli tamní diplomacie, uvedl server Neovlivní.cz. Ten Sobotkovu cestu dává do souvislosti s čínskou společností CEFC. Sobotka cestu potvrdil i Novinkám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Jako soukromník jsem byl v Pekingu privátně, ale jako bývalý premiér jsem cestu přirozeně koordinoval a konzultoval s českou ambasádou a navštívil jsem i některé čínské instituce,“ sdělil Sobotka.

Společnost CEFC má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi a podle serveru Neovlivní pro ni pracuje Sobotkův osobní přítel Radek Pokorný.

Premiéra přijal náměstek čínského ministra zahraničí Wang Čchao a čínská diplomacie následně uvedla, že jednali o projektu nové hedvábné stezky. Sobotka jednal také s bývalým starostou Pekingu a nynějším představitelem Výzkumného střediska pro státní rozvoj Wang A-šunem. Podle střediska se jejich debata věnovala rozvoji digitálních technologií v Číně.

Podle serveru čínského ministerstva zahraničí náměstek ministra Wang Čchao v červenci přijal také kancléře Vratislava Mynáře. Jednali spolu o bilaterálních vztazích.

Reklama

Výběr článků

Načítám