Hlavní obsah

Evropu budou v srpnu drtit vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzít si dovolenou v červenci, nebo v srpnu? Němečtí meteorologové mají jasnou odpověď: v srpnu. V tomto měsíci by podle jejich výhledu mělo panovat nejen stabilní počasí, ale především se můžeme těšit na slunce a teploty přes 30 stupňů Celsia, píše server týdeníku Focus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zatím modely naznačují, že srpnové počasí bude stabilní a horké,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Do Evropy má podle německých meteorologů proudit Azorská tlaková výše a s ní by mělo dorazit horké a suché počasí.

A toto počasí by mělo vydržet, protože tlakové níže bude blokovat jet stream neboli proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ.

Silný a rovný jet stream znamená ve střední Evropě pravidelné střídání počasí – přechody front a tlakových níží. Rozvlněné tryskové proudění naopak znamená výkyvy počasí. Čím déle zůstává jet stream rozvlněný, tím extrémnější je počasí.

Zatímco ve střední a jižní Evropě by měl být podle meteorologických výhledů horký a suchý srpen, na severu Evropy bude proměnlivější a podstatně nestabilnější počasí. Teplé dny plné slunce budou narušovány oblačností, deštěm a chladnějším vzduchem, píše Focus.

Teplé počasí by mělo podle výhledu vydržet i v září. Němečtí meteorologové předpokládají teplé babí léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám