Hlavní obsah

Engel: My už dál ustupovat nemůžeme, na tahu je vláda

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v rozhovoru pro Právo uvedl, že ministerstvo zdravotnictví se snaží proti nespokojeným lékařům postavit ostatní doktory, zdravotní sestry a veřejnost. Neshody s šéfem resortu Leošem Hegerem (TOP 09) podle něj pramení z toho, že každou chvíli ukrajuje z původně slíbené částky na platy lékařů. Dál už ustupovat ale nehodlá a chce oslovit koaliční strany. Zásadní změnu může prý přinést už jen vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

Proč jste nepřijali nabídku na zvýšení platů v průměru o 5000 až 8000 korun měsíčně pro každého nemocničního lékaře?

Po celou dobu jednání na ministerstvu jsem měl neodbytný pocit, že se vlastně nejedná o skutečné hledání dohody, ale že smyslem je postavit proti sobě lékaře ve výpovědi, takzvané neslušné, proti těm slušným, kteří zůstávají. A pokud toto nezabralo, tak v poslední fázi se dostáváme do toho, že se snaží proti nám postavit veřejnost a zdravotní sestry. Mě to nesmírně mrzí, ale tento pocit dnes (ve čtvrtek) ve mně naprosto vyvrcholil.

To jste ale neodpověděl na otázku.

Protože je nesmírně nízká a zase ukrojila z toho, co nám bylo slíbeno. Nejdříve to byly dvě miliardy pro lékaře, pak ve vyjádření premiéra tyto dvě miliardy byly pro zdravotníky a přednostně lékaře, pak ze dvou miliard bylo 1,5 miliardy pro lékaře a 500 miliónů pro zdravotní sestry a teď je to ještě míň. My už prostě dál ustupovat nemůžeme. Kdybychom jednali ještě týden tak z nabídky nezbude vůbec nic.

Co vám vadí?

My jsme chtěli 8000 až 12 000 jako nepodkročitelné minimum. Ministr teď nově nabídl 5000 až 8000 měsíčně pro lékaře v závislosti na délce praxe. Nemá to však jít do tarifů, ale do odměn. A to bez garancí. To je pro nás nepřijatelné. Jen zopakuji: Nová nabídka činí v průměru na jednoho nemocničního lékaře 6000 korun měsíčně, tedy 72 000 korun ročně, a to ještě před několika dny nám ministr slíbil přidat sto tisíc korun ročně. Navíc nemáme jistotu, že ředitelé nemocnic peníze nedají jinam.

Ale v příštím roce slíbil průměrný plat lékaře 60 000 korun měsíčně...

Ale opět bez záruk. Takhle se nejedná.

Co bude s akcí, Děkujeme, odcházíme?

Není možné ji ukončit.

Tedy nevyzvete lékaře, aby stahovali výpovědi?

To udělat nemohu. Na tahu je vláda, ne my.

Takže lékaři z nemocnic skutečně k 1. březnu odejdou?

V tuto chvíli ano.

Požádáte premiéra o schůzku nebo někoho jiného?

Určitě je to na jednání s předsedy koaličních stran. Premiér se v poslední době na naši adresu nevyjadřoval příliš šťastně. Právní i politická odpovědnost za zajištění zdravotní péče pro občany je jednoznačně na straně vlády. A ode dneška i odpovědnost morální. Proto naléhavě žádám odpovědné politiky vlády, aby konečně převzali iniciativu a začala skutečná jednání s námi, protože na řešení této kritické situace nám nezbývá příliš mnoho času. Musíme se všichni snažit zabránit tomu, aby zvítězili ti, kteří si dohodu s lékaři za žádnou cenu nepřejí.

A oslovíte koaliční strany?

Ano, oslovíme je a co nejdřív.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám